Τρίτη 8 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ 2008
Πολλαπλή η σημασία της απεργίας

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων μαζί με άλλες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε στο ίδιο χαράκωμα του αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και τα άλλα προβλήματα και δικαιώματα των εργαζομένων, συνεχίζουν την αναμέτρηση με την πλουτοκρατία και την κυβέρνηση για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά, με νέα απεργία στις 16 Απρίλη.

Ο εξάμηνος αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση είναι παρακαταθήκη για το ταξικό εργατικό κίνημα. Αξιοποιούμε τη δυναμική, την ωριμότητα, την αντοχή, που έδειξαν οι οικοδόμοι μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, για να οργανώσουμε πιο αποφασιστικούς, πιο μαζικούς αγώνες, ενάντια στο κεφάλαιο και τις αντιδραστικές δυνάμεις.

Η απεργία στις 16 Απρίλη έχει το ίδιο βάρος με τις προηγούμενες απεργίες και τα μηνύματά της θα έχουν πολλαπλούς αποδέκτες. Με την επιτυχία της θα παγιωθούν τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ταξικού εργατικού κινήματος, που επικεντρώνονται:

-- Στην αμφισβήτηση και το στόχο ανατροπής του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά, καθώς και των προηγούμενων, Σιούφα - Ρέππα.

-- Στην απόρριψη των ψευτοεπιχειρημάτων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να μπορέσει να στηρίξει τις αντιασφαλιστικές της ρυθμίσεις.

Μέσα από την εμπειρία τους οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι τους σπρώχνουν να γίνουν πελάτες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι οικοδόμοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης θα αγοράζουν στο εξής πολύ ακριβότερα τα φάρμακα, τη νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη, γιατί θα είναι αδύνατον να συμπληρώνουν 100 ένσημα για να εξασφαλίσουν την ασφάλισή τους.

Οι οικοδόμοι μαζί με τους άλλους εργαζόμενους καταλαβαίνουν ότι η εξευτελιστική σύνταξη των 460 ευρώ δεν είναι αποτέλεσμα της δικής τους ασυνέπειας στα Ταμεία, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που αξιοποιεί τις εισφορές των εργαζομένων για να αυγατίζουν τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών, των βιομηχάνων. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που τους κάνουν πλάτη να εισφοροδιαφεύγουν, να κλέβουν και τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτή η απεργία θα είναι απάντηση στους καρεκλοκένταυρους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που υπέγραψαν τη σύμβαση της πείνας και της εξαθλίωσης, του ενός ευρώ αύξηση!

Θα είναι απάντηση σε όλους αυτούς, που χρόνια τώρα, σε απόλυτη συμφωνία και συνεργασία με το ΣΕΒ, καταδικάζουν στην πείνα και τη μιζέρια την εργατική τάξη.

Σαν Ομοσπονδία, αντλώντας πείρα από τους αγώνες που αναπτύξαμε τα προηγούμενα χρόνια με τις άλλες Ομοσπονδίες που από κοινού δώσαμε τη μάχη για την υπογραφή των κλαδικών ΣΣΕ, κόντρα στη θεωρία της ΓΣΕΕ, που με πυξίδα την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την ανάγκη της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου ξεπούλησαν για πολλοστή φορά την εργατική τάξη υπογράφοντας την αύξηση των 77 λεπτών του ευρώ για το 2006 και 5% από την 1η Μάη του 2008, υπογράψαμε 7% και μία τριετία το 2006 και 8% από 1/1/2007. Με αυτή την εμπειρία αναπτύσσουμε νέους αγώνες, δίνουμε τη μάχη για υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των οικοδόμων.

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας είναι υπόθεση κάθε οικοδόμου. Είναι υπόθεση της οικογένειας του κάθε εργαζόμενου. Η επιτυχία της δεν περιορίζεται μόνο στον όγκο της απεργιακής συγκέντρωσης, αλλά εστιάζεται στο ζήτημα αποφασιστικής σημασίας, που είναι η πολιτικοποίηση του αγώνα, η καταδίκη του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν.

Αυτή η απεργία θα κρατήσει αναμμένη τη μηχανή για την επιτυχία της απεργίας την 1η Μάη, μέρα κορυφαίας αγωνιστικής απεργιακής εκδήλωσης της εργατικής τάξης.


Του Γιάννη ΠΑΣΟΥΛΑ*
* Ο Γιάννης Πάσουλας είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ