Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακραία καιρικά φαινόμενα

Το φαινόμενο της λειψυδρίας σχετίζεται άμεσα με τη μόλυνση του περιβάλλοντος και αποτελεί μια από τις παραμέτρους που παρουσιάζει το λεγόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) (τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και διερευνά τις κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες) από την πρώτη της, ακόμα, έκθεση, το Μάη του 1990, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι προκαλούμενες από τον άνθρωπο κλιματικές αλλαγές είναι πλέον εμφανείς. Συμπλήρωνε ότι τα επίπεδα των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου διαρκώς αυξάνονται.

Μεταξύ άλλων επισήμαινε και την πιθανότητα να αντιμετωπίσει ο πλανήτης μια χωρίς προηγούμενο αύξηση της θερμοκρασίας του μέχρι τα τέλη του αιώνα. Γεγονός, το οποίο θα έχει δραματικές επιπτώσεις για κάθε μορφή ζωής. Στις επόμενες δεκαετίες, οι επιστήμονες αναμένουν μείωση κατά 10% των βροχοπτώσεων και αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 με 2 μονάδες. Από αυτούς και μόνο τους παράγοντες, αναμένεται να μειωθεί ο όγκος στο νερό των ποταμών κατά 40% με 70%.

Μια από τις αναμενόμενες συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι - όπως τονίζει η IPCC - και η ένταση των φαινομένων ξηρασίας σε κάποιες κλιματικές ζώνες.

Αρκετές περιοχές του πλανήτη έχουν ήδη βιώσει μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Περιόδους, εξοντωτικές για τη χλωρίδα, την πανίδα και τον άνθρωπο. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ. Η εξαετής ξηρασία που έπληξε την Πολιτεία πριν μερικά χρόνια ήταν η πιο μακρόχρονη του αιώνα. Το Δεκέμβρη του 1990, λόγου χάρη, δεν έβρεξε εκεί καθόλου. Αυτό είχε να συμβεί από το 1876.

Μετά την ξηρασία ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Η εναλλαγή ξηρασίας με καταιγίδες και πλημμύρες δεν πρέπει να παραξενεύει. Αποτελεί άλλη μία παράμετρο του φαινομένου του θερμοκηπίου, το οποίο ευνοεί ακραία καιρικά φαινόμενα. Το αποτέλεσμα για την Καλιφόρνια ήταν η γεωργική παραγωγή να αποδεκατιστεί και να πολλαπλασιαστούν οι επιδρομές εντόμων.

Αντίστοιχα φαινόμενα συνέβησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στη Βρετανία και τη Γαλλία (1988-1992). Το 1992 έπληξε τη Νότια Αφρική η χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της. Τέλος, η Βραζιλία αντιμετώπισε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 τέσσερα συνεχόμενα έτη ξηρασίας, γεγονός που οδήγησε τους ήδη λιμοκτονούντες αγρότες σε απόγνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ