Σάββατο 12 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2008
«Παινεύοντας» την αντιεπιστημονική θεώρηση της Ιστορίας

Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων βρίσκεται το βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού της Μ. Ρεπούση που, μετά την απόσυρσή του από τα σχολεία λόγω των αντιδράσεων που ξεσήκωσε, επανεκδόθηκε από εκδοτικό οίκο και αναζητεί την τύχη του στην ελεύθερη αγορά. «Η θέση των βιβλίων είναι στα βιβλιοπωλεία και όχι στις αποθήκες», δήλωσε η συγγραφέας του, παρευρισκόμενη σε εκδήλωση που έγινε προχτές για την παρουσίασή του, ενώ οι ομιλητές της εκδήλωσης εξήραν τις «διδακτικές αρετές» του, αναφέρθηκαν εκτενώς στη διαμάχη που ξέσπασε και ούτε λίγο ούτε πολύ ταύτισαν το βιβλίο με την πρόοδο και τις αντιδράσεις με οπισθοδρόμηση. Τη θέση κατά της απόσυρσης του βιβλίου εξέφρασε με γραπτό μήνυμά του, ο Αλέκος Αλαβάνος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαρχής αναλάβει ρόλο υπερασπιστή του βιβλίου.

«Φωτεινό παράδειγμα εγχειριδίου Ιστορίας», «καινοτόμο», «ιδεολογικός πόλεμος», «πολέμιοι με κενή φαρέτρα» ήταν μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν οι ομιλητές στην εκδήλωση ενώ δεν έλειψε και το «τσουβάλιασμα» ουσιαστικά (αναφέροντας ότι ξεκινούσαν από διαφορετικές αφετηρίες) των θέσεων του ΚΚΕ για το περιεχόμενο του σχολείου συνολικά και των εθνικιστικών κραυγών που αρθρώθηκαν ενάντια στο συγκεκριμένο βιβλίο φτάνοντας σε ακραίες εκδηλώσεις όπως το κάψιμο του, τις οποίες το ΚΚΕ είχε καταδικάσει.

Κατά την προχτεσινή εκδήλωση έγινε για μια ακόμα φορά φανερή η αντιεπιστημονική αντίληψη για την Ιστορία, αλλά και ο ιδεολογικός προσανατολισμός που προωθείται. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα κριτικής που ανέφερε ο πανεπιστημιακός Α. Λιάκος για την απουσία αναφοράς στη σφαγή στο Δίστομο, λέγοντας ότι το βιβλίο εξετάζει 500 χρόνια ιστορίας και δεν μπορεί να αναφέρεται λεπτομερειακά σε γεγονότα. Ωστόσο, οι συγγραφείς του δε «λυπούνται» το χώρο όταν προβάλλουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, προπαγανδίζοντας το ευρωπαϊκό ιδεώδες...

Το ΚΚΕ είχε επισημάνει την πραγματική στόχευση συνολικά των νέων βιβλίων πριν καν αυτά κυκλοφορήσουν, επισημαίνοντας το πόσο επικίνδυνη για τις συνειδήσεις των νέων είναι η ιδεολογική τους μονομέρεια, η αντιεπιστημονικότητα, η υποκατάσταση της γνώσης από δεξιότητες, η αμορφωσιά στην οποία τελικά οδηγούν και οι συμπεριφορές που καλλιεργούνται μέσα από αυτά. Ειδικά το βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, χαρακτηρίζεται από αυτή τη μονομέρεια, από αντιεπιστημονική αντίληψη για την Ιστορία, από εχθρότητα στους λαϊκούς αγώνες, από έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, εκφράζοντας τον κοσμοπολιτισμό του μεγάλου κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (2013-09-21 00:00:00.0)
«Σύγχρονη Εποχή» δυναμικά στην Πάτρα (2011-04-06 00:00:00.0)
Χρέος η διδασκαλία της ιστορικής αλήθειας (2007-09-26 00:00:00.0)
Το βιβλίο αποσύρεται, η αντιεπιστημονικότητα στη θέση της (2007-09-26 00:00:00.0)
Για την 186η επέτειο της Επανάστασης του 1821 (2007-03-24 00:00:00.0)
Εκδήλωση του ΚΜΕ (1996-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ