Τρίτη 15 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΘΗΒΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το νερό φυσικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Το ΚΚΕ κάλεσε το λαό της περιοχής να διεκδικήσει λύσεις στο πρόβλημα του μολυσμένου νερού, αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης των μονοπωλίων με την ανοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το νερό να σταματήσει από φυσικό αγαθό να μετατρέπεται σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Αυτό ήταν το στίγμα της πολιτικής συγκέντρωσης που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο η Κομματική Οργάνωση Θήβας του ΚΚΕ, με θέμα το νερό της ευρύτερης περιοχής, που μολύνθηκε εξαιτίας της ασύδοτης δράσης των βιομηχάνων, οι οποίοι με την ανοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν τον Ασωπό σε οχετό επικίνδυνων αποβλήτων.

Εχουν ήδη περάσει οκτώ μήνες από τότε που έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο γνωστό ότι το νερό της Θήβας και της ευρύτερης περιοχής - Οινόφυτα, Αυλίδα, Δήλεσι, Ωρωπός - περιέχει επικίνδυνα για τον άνθρωπο βαρέα μέταλλα. Κι όμως, οι αρμόδιοι για το νερό φορείς, από το Δήμο και τη Νομαρχία, μέχρι την Περιφέρεια, την κυβέρνηση και την ΕΕ, δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Με αυτή την αφορμή η ΚΟ Θήβας κάλεσε το λαό της περιοχής να διεκδικήσει, να απαιτήσει την άμεση λύση του προβλήματος, συνδέοντάς το, όμως, με το συνολικότερο ζήτημα της πολιτικής που ασκούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Ο ομιλητής κάλεσε τους εργαζόμενους της περιοχής, το λαό και τη νεολαία να διεκδικήσουν:

  • Καθαρό νερό, κοινωνική ιδιοκτησία, που δε θα είναι εμπόρευμα, με κεντρικό σχεδιασμό.
  • Αμεση σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ. Να σταματήσει η διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που ασυδοτούν σε βάρος της υγείας και της ζωής των κατοίκων. Να πληρώσει το κόστος αποκατάστασης η εργοδοσία.
  • Να αποζημιωθούν οι αγρότες που έπαθαν ζημιές.
  • Να προχωρήσει τοξικολογική - επιδημιολογική μελέτη, για να γίνει γνωστή η έκταση του προβλήματος στους κατοίκους, στους εργαζόμενους των βιομηχανιών.
  • Αμεση στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων της περιοχής με προσωπικό και εξοπλισμό.

Ο ομιλητής κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν, να παλέψουν για την ίδια τη ζωή τους. Είναι ανάγκη, συνέχισε, να υπάρξει σύγκρουση με τα μονοπώλια, που ευθύνονται όχι μόνο για την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και της υγείας τους.

«Πρωταρχικές ευθύνες στο σύστημα εξουσίας»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, μιλώντας στα Μέσα Ενημέρωσης, δήλωσε: «Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί, είναι ότι οι τεράστιες, οι πρωταρχικές ευθύνες βρίσκονται στο σύστημα εξουσίας, που αποτελείται από το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο». Και συνέχισε: «Οι επιχειρηματίες, εδώ στην περιοχή, όπως και σ' όλη τη χώρα άλλωστε, είναι ασύδοτοι. Οχι μόνο βγάζουν υπερκέρδη εκμεταλλευόμενοι την εργατική δύναμη, αλλά μολύνουν το περιβάλλον, χρόνια τώρα, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, των εργατών, των εργαζομένων, των παιδιών μας. Και από αυτή την άποψη - επισήμανε - έχουν ταυτόχρονα τεράστιες ευθύνες, πολιτικές ευθύνες, αυτοί που υπηρετούν το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο και στην περιοχή και σε ολόκληρη τη χώρα, όπως είναι οι κυβερνήσεις που εναλλάξ διακυβέρνησαν τη χώρα, εδώ και πολλές δεκαετίες, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Τόνισε, δε, ότι «από αυτή τη σκοπιά πρέπει να τεθεί, να συνειδητοποιηθεί, ότι αυτό το πρόβλημα είναι πρόβλημα πολιτικής εξουσίας. Από αυτή τη σκοπιά, ο λαός, η νεολαία της περιοχής, ευρύτερα της Στερεάς, αλλά και όλης της χώρας, πρέπει να παλέψει ενωμένος έτσι ώστε να ανατραπεί αυτή η εξουσία των μονοπωλίων. Να εγκαθιδρυθεί η λαϊκή εξουσία, η οποία θα μπορέσει, με βάση την κοινωνικοποίηση όλων αυτών των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, με βάση έναν κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό, με βάση τον εργατικό έλεγχο και τη λαϊκή συμμετοχή, να οδηγήσει τη χώρα, όχι μόνο σε ασφάλεια για τη ζωή των εργαζομένων, αλλά και για μια μεγάλη δημιουργική ανάπλαση συνολικά όλης της κοινωνίας, της περιοχής εδώ, γενικότερα της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ