Τρίτη 22 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
«Βδομάδα» των τιμών

Πάνω από 10 ευρώ το αρνάκι στα κρεοπωλεία. Στα ύψη οι τιμές στα οπωρολαχανικά

Μπορεί η κίνηση στα είδη διατροφής των ημερών να μην παρουσιάζει ακόμα «πασχαλινό χρώμα», ωστόσο, οι τιμές, ιδίως στα οπωροκηπευτικά, έχουν φορέσει ήδη τα ...γιορτινά τους με την ντομάτα να σύρει το χορό της κερδοσκοπίας, φτάνοντας ακόμα και τα 2,70 ευρώ το κιλό!

Στα κρεοπωλεία οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη αρχίσει να αγοράζουν αρνί, κατσίκι και τα υπόλοιπα είδη που θα καταναλωθούν το Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, όμως οι περισσότεροι κάνουν τις παραγγελίες τους με τιμές που κυμαίνονται από 10,30-11,50 ευρώ το κιλό. Στη Βαρβάκειο το πωλούμενο ως ντόπιο αρνί γάλακτος έχει 8-9,50 ευρώ το κιλό και τα μεγαλύτερα στα 6-8 ευρώ, ενώ το εισαγωγής από Βουλγαρία και Ρουμανία στα 6-7 ευρώ το κιλό. Το ντόπιο, βάσει των σχετικών ενδείξεων, κατσίκι πωλείται ως επί το πλείστον στα 8-9 ευρώ το κιλό, τα μεγαλύτερα στα 6-7 ευρώ. Τα έντερα πωλούνται στα 3-6 ευρώ και οι συκωταριές στα 4-7 ευρώ το κιλό. Οι συκωταριές Γαλλίας στα 5-7 ευρώ, Βουλγαρίας στα 5 και Ισπανίας στα 6 ευρώ το κιλό.

Για την ιστορία αξίζει να σημειώσουμε ότι οι κρεοπώλες τονίζουν πως οι χαμηλές τιμές, στις οποίες διαφημίζουν κυρίως μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ότι πουλάνε τα αρνιά και κατσίκια, καθιστούν τουλάχιστον «ύποπτους» τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για ντόπια. Κι αυτό με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο οι συμφωνίες με τους παραγωγούς έχουν κλείσει περί στα 6 ευρώ το κιλό καθαρό βάρος, δηλαδή σφαγμένο το ζώο. Εάν κανείς συνυπολογίσει τα έξοδα του σφαγείου, τα έξοδα μεταφοράς και ένα εύλογο ποσοστό κέρδους μαζί με το ΦΠΑ, είναι αδύνατο, υπογραμμίζουν, να προκύψει τελική τιμή 6 ευρώ!

Εκεί που οι κερδοσκόποι τρίβουν τα χέρια τους είναι τα οπωροκηπευτικά, όπου παραδοσιακά τέτοιες μέρες οι τιμές πολλών από αυτά έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, με πρώτη και καλύτερη την τιμή της ντομάτας που πωλείται ακόμα και στα 2,70 ευρώ το κιλό. Και η τιμή της πατάτας, όμως, δεν «πάει πίσω» καθώς πωλείται στα 0,60 μέχρι και 0,85 ευρώ το κιλό. Τα μήλα φτάνουν και το 1,70 ευρώ, ανάλογα με την ποικιλία και την προέλευση, τα πορτοκάλια στα 0,50-1,30 ευρώ το κιλό, το μαρούλι 0,40-0,70 ευρώ το ένα, τα φρέσκα κρεμμύδια στο 1,20 ευρώ το κιλό. Τέλος, τα αυγά στη λαϊκή πωλούνται στα 0,10-0,13 ευρώ το ένα ανάλογα με το μέγεθος και τα βαμμένα στα 0,27 ευρώ το ένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ