Τρίτη 22 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Συγκυριακή βελτίωση το Φλεβάρη

Νέα επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος

Μείωση, για καθαρά συγκυριακούς λόγους, παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Φλεβάρη του 2008, η οποία οφείλεται στις μεγάλες εισροές κοινοτικών κονδυλίων, καθώς στην αύξηση των εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Πρόκειται για διεθνείς μεταφορές που πραγματοποιούν οι εφοπλιστές (κυρίως καυσίμων) τα κόμιστρα των οποίων έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών, οι δε χρηματικές εισροές διατηρούνται σε τρεχούμενους λογαριασμούς του τραπεζικού συστήματος. Αντίθετα, το εμπορικό έλλειμμα συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ενώ εντυπωσιακή είναι και η κίνηση του κερδοσκοπικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, το μήνα Φλεβάρη του 2008, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 1,84 δισ. ευρώ, (έναντι 3,16 δισ. ευρώ το 2007). Σε αυτό συνέβαλε τόσο η άνοδος των εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (1,65 δισ. ευρώ έναντι 1,13 δισ.), όσο και η αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων (από 0,49 δισ., ευρώ σε 1,93 δισ. ευρώ). Αντίθετα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε από 2,89 δισ. ευρώ σε 3,60 δισ. ευρώ, καθώς οι πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων, πλοίων και λοιπών αγαθών, ανήλθαν στα 5 δισ., ευρώ και των εξαγωγών μόλις στα 1,41 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 08, το οποίο διαμορφώθηκε στα 4,83 δισ. ευρώ, έναντι 5,92 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2007. Στο ίδιο δίμηνο, τα επιμέρους ισοζύγια παρουσίασαν την ακόλουθη εξέλιξη:

  • Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε στα 6,95 δισ. ευρώ, έναντι 6,05 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2007. Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στο γεγονός ότι η σημειωθείσα αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές πετρελαιοειδών, πλοίων και λοιπών αγαθών (από 2,50 δισ. ευρώ σε 3,37 δισ. ευρώ) υπεραντισταθμίστηκε από τις αντίστοιχες πληρωμές εισαγωγών (από 8,55 δισ. ευρώ σε 10,22 δισ. ευρώ).
  • Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε από 0,97 δισ., ευρώ, σε 1,68 δισ. ευρώ, κυρίως, λόγω των αυξημένων εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε από 1 δισ., ευρώ, σε 1,09 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των πληρωμών τόκων, μερισμάτων και κερδών που κατευθύνθηκαν προς στο εξωτερικό (αύξηση της διακράτησης δημοσίου χρέους).
  • Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση (από 0,14 δισ. σε 1,52 δισ. ευρώ) λόγω των αυξημένων κοινοτικών εισπράξεων προς την Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ