Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
«Μέτρα ανακούφισης» με ... ανατιμήσεις στη ΔΕΗ

Νέα κυβερνητική πρόκληση. Αντί για μέτρα, που θα στηρίζουν τα λαϊκά εισοδήματα από τις συνεχείς ανατιμήσεις των καυσίμων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι, στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας, θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ τουλάχιστον κατά τις ώρες αιχμής

Με νέες επιβαρύνσεις των λαϊκών εισοδημάτων μεθοδεύει ν' αντιμετωπίσει την κρίση με τις τιμές στα καύσιμα η κυβέρνηση. Αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές προθέσεις ο υπουργός Ανάπτυξης, αντί για οποιοδήποτε μέτρο ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων ανακοίνωσε χτες ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει «ένα σύστημα πολυζωνικής τιμολόγησης» των υπηρεσιών της ΔΕΗ. Με πρόσχημα τη συγκράτηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οι κυβερνώντες σκοπεύουν ουσιαστικά να επιβάλουν ανατιμήσεις στη χρήση του ρεύματος της ΔΕΗ με τέτοιο τρόπο, ώστε, όπως είπε ο υπουργός, να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής... Κατά τ' άλλα ο Ν.Χριστοδουλάκης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει κανένα μέτρο πραγματικής ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα υγρά καύσιμα (μείωση ειδικού φόρου, ΦΠΑ).

Η κυβερνητική πρόκληση, με την παραπάνω μεθόδευση, είναι διπλή. Πρώτον, στη θέση των μέτρων που υποτίθεται πως θα λαμβάνονταν υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, έρχεται μια ακόμα επιβάρυνση. Δεύτερον, μεταθέτει την υπόθεση της οικονομίας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στους εργαζόμενους, παραγράφοντας και παραγνωρίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της για την έλλειψη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, και την υπερδεκαετή καθυστέρηση της χρήσης του φυσικού αερίου, που θα μείωνε κατά πολύ την ενεργειακή ένταση.

Η επιβολή αυξημένων τιμολογίων στις ώρες αιχμής, με «αντάλλαγμα» χαμηλή τιμή σε ώρες κάπου μετά τα... μεσάνυχτα, θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για τους καταναλωτές. Είναι δεδομένο ότι οι ώρες αιχμής θα χαρακτηριστούν οι απογευματινές και οι πρώτες βραδινές ώρες, που τους χειμερινούς μήνες χαρακτηρίζονται για την παραμονή των καταναλωτών στα σπίτια. Τις ώρες εκείνες, με την εφαρμογή του πολυζωνικού συστήματος, η τιμή του ρεύματος κυριολεκτικά θα «καίει». Βέβαια, η εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, μια και για την παρακολούθηση της ωριαίας κατανάλωσης, απαιτείται η αντικατάσταση των μετρητών της ΔΕΗ, κάτι που όπως εκτιμάνε παράγοντες της ΔΕΗ, θα απαιτήσει αρκετό χρόνο. Ωστόσο, όμως, όσος και να είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί, αποκαλύπτεται η πρόθεση της κυβέρνησης, έστω και με έμμεσο τρόπο να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Ευχολόγια για τις ανατιμήσεις

Με «ευχολόγια», αντί για δραστικές πρωτοβουλίες επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να «αντιμετωπίσει» και το επικείμενο κύμα αυξήσεων σε μια σειρά προϊόντα, που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το δολάριο. Ο Ν. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι θα ήταν «εξαιρετικά επιζήμιο για την ελληνική οικονομία να εισέλθει σε μια ανατιμητική διαδικασία, όπου ένας κλάδος θα προωθεί κάποιες αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα και αυτό θα αποτελεί αφορμή, για να προχωρήσει και ένας άλλος κλάδος κλπ.». Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, ξακαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών, που το ιδιωτικό κεφάλαιο, προκειμένου να διατηρήσει ή και να αυξήσει τα υπερκέρδη του, έχει μπει στη διαδικασία συνολικής ανατίμησης των προϊόντων.

Ανοιχτό παραμένει και των τιμών των υγρών καυσίμων, το οποίο θα εξαρτηθεί (με βάση όσα έλεγε χτες ο Ν. Χριστοδουλάκης) και από τις επαφές της κυβέρνησης με τους εμπλεκόμενους παράγοντες στο κύκλωμα διακίνησης των υγρών καυσίμων. Μπορεί τις δύο προηγούμενες βδομάδες να επιτεύχθηκε η «συγκράτηση» των τιμών, ωστόσο, αν αυτή τη βδομάδα οι τιμές με βάση τις διεθνείς συγκυρίες είναι αυξητικές, είναι σίγουρο ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δε θα δεχτεί να χάσει από τα κέρδη του. Ηδη από την πλευρά τους τα Ελληνικά Πετρέλαια «γκρινιάζουν» για την απώλεια των υπερκερδών τους, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να «δώσουν λόγο» στους μετόχους τους...

Κατά τα άλλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, το ΣΔΟΕ, και Νομαρχιακά κλιμάκια - σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης - συνεχίζουν τους... εντατικούς ελέγχους για την πάταξη αισχροκέρδειας, τη λαθρεμπορία καυσίμων, για παράνομες δεξαμενές κ.ο.κ. Κάπως αργά φαίνεται να κινητοποιείται η κυβέρνηση, αφού πρώτα έπρεπε να θρηνήσουμε δύο νεκρούς και να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, οι οποίοι δεν ξέρουμε αν θα έχουν κάποιο έμπρακτο αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής αρχίζει η απεργία των οδηγών βυτιοφόρων και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας καλεί τους καταναλωτές να προμηθευτούν καύσιμα το Σαββατοκύριακο, προκειμένου μέχρι το βράδυ της Κυριακής οι βενζινοπώλες να έχουν γεμίσει ξανά τις δεξαμενές τους με καύσιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ