Σάββατο 3 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Διαβουλεύσεις και αμερικανικές «συστάσεις»

Ολοκλήρωσε χτες ο διαμεσολαβητής για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, με τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Ελληνα εντεταλμένο πρέσβη Αδ. Βασιλάκη, αυτό το γύρο των επαφών. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Μ. Νίμιτς είχε συνάντηση και με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ.

Στόχος αυτών των συναντήσεων ήταν να συντηρηθεί ένα κλίμα διαλόγου, παρά το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις, οι οποίες προκύπτουν στον προεκλογικό λόγο αυτήν την περίοδο στα Σκόπια, δημιουργούν την εντύπωση ότι η υπόθεση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του ενόψει των εκλογών, τόνισε ότι δε θα αποδεχτεί καμία τροποποίηση στη συνταγματική ονομασία της χώρας, ενώ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για να συμφωνήσουν οι πολίτες με όποια λύση προταθεί. Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η χώρα του είναι προσανατολισμένη στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για εντατικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να προκύψει λύση στο θέμα της ονομασίας ακόμη και πριν τις εκλογές στην ΠΓΔΜ, μάλλον περιγράφουν προθέσεις των Αμερικανών που πιέζουν για λύση, παρά την πραγματικότητα.

Στις ΗΠΑ πάντως, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα, κάλεσε τις δύο πλευρές να «κάνουν περισσότερα» και ζήτησε από την Αθήνα να μην ενοχλείται από δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι γίνονται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου στη γειτονική χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ