Κυριακή 11 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η σκοτεινή πλευρά

Αν δεν έχεις μεγαλώσει στη σκοτεινή πλευρά μιας λαϊκής γειτονιάς, ποτέ δε θα καταλάβεις τι όπλισε το χέρι του χρήστη και σκότωσε τον οδηγό στη Σίνδο. Ξεχασμένη από τον Θεό και το διάβολο, σπάνια η σκοτεινή πλευρά φτάνει στο βασίλειο της τηλεόρασης. Κι αν καμιά φορά κάνει την εμφάνισή της, αυτό οφείλεται στην έλλειψη θέματος, επειδή ο θεατής δεν πρέπει να μένει ποτέ χωρίς την απαραίτητη μερίδα από σακατιλίκια.

Τη σκοτεινή πλευρά τη γνωρίζουμε μόνο μέσα από μια τρομερή χειρονομία όπως αυτή η τελευταία. Την ιστορία της τη γνωρίζω με κλειστά μάτια, γιατί μεγάλωσα στα όρια της γειτονιάς με τη σκοτεινή της πλευρά. Είμαι παιδί από τα παιδιά της, ξέρω πώς λειτουργεί ο μηχανισμός της. Δεν πρόκειται απλώς για μια λούμπεν κατάσταση, αλλά για ένα βαθύτερο κόλπο, ένα κλειστό κύκλωμα χωρίς διέξοδο. Πρόκειται για μια σχολή παράδοξη που έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του πενήντα. Για μια οδύσσεια που δεν ενδιαφέρθηκε να την καταγράψει κανείς και η οποία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Η καθημερινότητα εκεί μοιάζει με τυχερό παιχνίδι: όλοι θέλουν να πιάσουν την καλή γρήγορα και στο τέλος μοιάζουν με τους πνιγμένους που πιάνονται από τα μαλλιά τους. Αν οι εξευτελισμοί και οι ταπεινώσεις που συμβαίνουν εκεί έπαιρναν σάρκα και οστά, οι φόνοι θα ήταν το μόνιμο μοτίβο της κοινωνίας μας. Η σκοτεινή πλευρά είναι πρώτη στατιστικά στις καταθλίψεις, και ο άνθρωπος-παράσιτο είναι το μοντέλο που την εκπροσωπεί, μοντέλο που φρόντισαν να δημιουργήσουν οι επιτήδειοι της κυρίαρχης ιδεολογίας για να έχουν το φόβο οι λεγόμενοι νορμάλ ότι στην άκρη του δρόμου πάντα υπάρχει το κακό.

Στη σκοτεινή πλευρά κλέβει κάποιος για να δημιουργήσει μια δική του κατάσταση. Οταν οι μπάτσοι τον συνεφέρνουν με τις προσφιλείς μεθόδους τους στην πραγματικότητα, ο κλέφτης είναι ήδη ένα ερείπιο. Τον 33χρονο δολοφόνο τον είχαν ανακρίνει πάνω από είκοσι φορές κι έτσι νόμιζαν πως τον γνώριζαν καλά, βασιζόμενοι στην ηλιθιότητα που διαπερνά κάθε Ελληναρά ότι τα ξέρει όλα. Πριν προλάβουν οι γνωστοί ατσαλάκωτοι αναλυτές να αρχίσουν τη φλυαρία τους, μίλησαν πρώτοι οι μπάτσοι που τον συνέλαβαν. Χωρίς να το καταλάβουν, με δυο λέξεις έδωσαν το στίγμα της κοινωνίας μας. Δεν του είχαν βάλει τις χειροπέδες επειδή τον σιχαίνονταν λόγω δερματικής νόσου. Ενα λοιπόν τέτοιο σίχαμα, για λύπηση, τι γύρευε από όλους εμάς μ' ένα περίστροφο στο χέρι;

Δεν ψάχνω για ελαφρυντικά για λογαριασμό του δράστη, αλλά για δικό μας λογαριασμό. Οι πόρτες μας ήταν κλειστές γι' αυτόν, ακόμα κι αυτή του ΟΚΑΝΑ. Ουδείς τον ήθελε. Αντιθέτως, όλοι τον κυνηγούσαν. Τι άλλο μπορεί να κάνει ένα αγρίμι; Φαίνεται πως πήρε το περίστροφο μόνο και μόνο για να τον ΔΟΥΜΕ. Αυτό που πλήρωσε ο οδηγός είναι σίγουρο πως στο εξής θα το πληρώνουμε ο καθένας ξεχωριστά. Θα πληρώνουμε την πεποίθησή μας πως μόνο η δική μας ζωή υπάρχει σ' αυτόν τον πλανήτη και καμία άλλη. Οσο δεν αισθανόμαστε υπεύθυνοι για όλους και όλοι για μας, πάντοτε θα βρισκόμαστε έκπληκτοι μπροστά σ' ένα περίστροφο. Και το σημαντικότερο, κανένα μάθημα δε μοιάζει να μας γίνεται μάθημα. Ολα, όπως ακριβώς σήμερα, θα κυλάνε στο μέλλον ίδια και απαράλλαχτα, οι επιτήδειοι της εξουσίας θα μετατρέπουν το φόνο σε δώρο για υψηλή τηλεθέαση, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να πιστεύει πως οι φαβέλες υπάρχουν μόνο στη Βραζιλία και οι απανταχού ρασοφόροι θα δικαιώνονται για τη μόνιμη παρουσία του κακού.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ