Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΝΕ
Περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο μεγαλύτερη φτώχεια για το λαό

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

Η ΟΝΕ και το ευρώ προστατεύουν μόνο τα κέρδη των μονοπωλίων και οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Τα επιχειρήματα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για τα δήθεν οφέλη από την ONE αποδείχτηκαν προφάσεις εν αμαρτίαις. Τα παραπάνω τονίζει η ευρωβουλευτής του KKE, Διαμάντω Μανωλάκου, σε δήλωσή της σχετικά με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη δεκαετία της ONE που συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Επισημαίνοντας ότι η ONE οδήγησε στην ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών των εργαζομένων και την κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου της λαϊκής οικογένειας, η ευρωβουλευτής του KKE στη δήλωσή της σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η εφαρμογή των αντιλαϊκών, αντεργατικών στόχων της Συνθήκης του Μαάστριχτ απαιτούσε τη δημιουργία της ONE και του Ευρώ, που αποτέλεσαν προϋπόθεση για να φτάσουμε σήμερα στην αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας και την κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες. H επικύρωση αυτών των αποφάσεων της ΕΕ και των κυβερνήσεων από κεντροδεξιές και κεντροαριστερές δυνάμεις, στην Ελλάδα από τη ΝΔ, το ΠAΣOK, αλλά και τον ΣΥΝ που υπερψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, και η άρνηση διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, εξυπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αποδεικνύουν το φόβο του μπροστά στην αντίδραση των λαών.

H αφαίρεση από τα κράτη ενός από τα σημαντικότερα μέσα άσκησης οικονομικής πολιτικής και η ανάθεσή του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βοήθησε τη βασική επιλογή του κεφαλαίου για μείωση του εργατικού κόστους και πολλαπλασιασμό των κερδών του. H συμπίεση της αμοιβής της εργασίας, μόνιμη προτροπή της EKT από την ίδρυσή της, οδήγησε στην κάθετη πτώση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, στη ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της λαϊκής οικογένειας, στη φτώχεια.

H αμφισβήτηση της ONE και του Ευρώ διογκώνεται στις περισσότερες χώρες. Τα επιχειρήματα για σταθερότητα των τιμών, προστασία των οικονομιών κλπ. αποδείχτηκαν προφάσεις εν αμαρτίαις. Το ευρώ προστατεύει μόνο τα κέρδη των μονοπωλίων, διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις συγχωνεύσεις, δημιουργεί συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ