Σάββατο 17 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΓΟΡΩΝ
Επιταχύνεται ο εφιάλτης «Μπολκεστάιν»

Μέχρι το τέλος του 2009 θα προωθηθεί η περιβόητη οδηγία «Μπολκεστάιν» συμφώνησε ο Γ. Αλογοσκούφης με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο

Την ταχύτερη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των κοινοτικών οδηγιών που αφορούν στις διαδικασίες ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς, με στόχο βέβαια την απρόσκοπτη δράση του κεφαλαίου, συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος C. McCreevy.

Θέματα των συζητήσεων, στις συναντήσεις που είχε ο Επίτροπος με τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Αλογοσκούφη και Χ. Φώλια, ήταν η προώθηση νομοθετημάτων για την απελευθέρωση των υπηρεσιών (πρόκειται για την περιβόητη οδηγία Μπολκεστάιν) και των κλειστών επαγγελμάτων, το άνοιγμα της αγοράς τυχερών παιγνιδιών (κατάργηση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ), καθώς και της κατάργησης ρυθμίσεων που αφορούν τα δικαιώματα μειοψηφίας μετόχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Οπως προκύπτει και από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, ο κοινοτικός Επίτροπος απέσπασε τις διαβεβαιώσεις του Γ. Αλογοσκούφη ότι η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2009 θα έχει ενσωματώσει την οδηγία που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της ΕΕ να εγκαθίστανται στη χώρα μας. Ηδη το υπουργείο Οικονομίας καταρτίζει το σχετικό σχέδιο νόμου. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, επέρχεται περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δημιουργία γκρίζων ζωνών στα πεδία της εργατικής νομοθεσίας, αφού θα επιτρέπεται πλέον η δυνατότητα ελεύθερης εγκατάστασης επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, από χώρες χαμηλού κόστους (Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία κλπ.), με αμοιβές και εργατικό δίκαιο των χωρών αυτών.

Με τον κοινοτικό επίτροπο συζητήθηκε, επίσης, και το θέμα των αποκαλούμενων «κλειστών επαγγελμάτων» (φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ - φορτηγών κλπ.), το καθεστώς των οποίων επιχείρησαν να αλλάξουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπαναχώρησαν μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν. Αναφερόμενος στα «κλειστά επαγγέλματα», ο Επίτροπος περιορίστηκε να επισημάνει ότι «πρόκειται για θέμα των ελληνικών αρχών», ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα όπου συνεχίζει να διατηρείται ο θεσμός.

Μετά από συνάντηση που είχε ο C. McCreevy με τη διοίκηση του ΣΕΒ, ο Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «τα κλειστά επαγγέλματα αποτελούν ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία της αγοράς»!

Οσον αφορά στο αίτημα της απελευθέρωσης της αγοράς τυχερών παιγνιδιών, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας επισήμαναν ότι «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε άρση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα, συνασπιζόμενη με άλλες χώρες που έχουν το ίδιο πρόβλημα».

Ο επίτροπος, τέλος, επισήμανε ότι οι νομοθετικές διατάξεις σε ΔΕΗ και ΟΤΕ οι οποίες θέτουν φραγμούς στα δικαιώματα ψήφου των ιδιωτών μετόχων, αντίκεινται στη διάταξη του κοινοτικού δικαίου περί απελευθέρωσης της κίνησης των κεφαλαίων και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την κατάργησή τους. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, ότι η Ελλάδα θα παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ