Σάββατο 17 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ζητούνται νέες θυσίες

Για το καλό των μεγάλων επιχειρήσεων...

Η «ανταγωνιστικότητα» (βλέπε βελτίωση των κερδών της πλουτοκρατίας), η ακρίβεια, η κινητοποίηση των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, μπλέχτηκαν χτες σε ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» δηλώσεων και καταγγελιών, μέσα και έξω από τη συνεδρίαση του «Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης», όπου λοιδορήθηκαν ακόμη και οι αγώνες των φοιτητών, καθώς και οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ. Την ίδια ώρα, η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας το 2007 επαναδιατυπώνει τις πλέον προκλητικές θέσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σε βάρος των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρών ΕΒΕ, ως «αφετηρία για προβληματισμό»...

Στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων - που ξεκίνησε από την πλευρά της κυβέρνησης με τα διαβόητα «41 μέτρα» κατά της ακρίβειας - προστέθηκαν χτες και οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, που μετείχαν στη Συνεδρίαση του «Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης». Στο πλαίσιο αυτό:

  • Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, τα κατάγγειλε ως «αναποτελεσματικά», καθώς τα αντιμετωπίζει ως σκοτούρα για τους επιχειρηματίες! Και, βέβαια, αποενοχοποίησε τους μεγαλοεπιχειρηματίες για την ακρίβεια, καταγγέλλοντας το κράτος που την εκτρέφει με την αύξηση των τιμολογίων, αλλά και με τα... κλειστά επαγγέλματα!
  • Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση ανάκληση όλων των αυξήσεων των οργανισμών που ελέγχει (προφανώς επειδή ο ίδιος δε θεωρεί χρήσιμο να αυξηθούν οι μισθοί πάνω από 1 ευρώ τη μέρα), αφήνοντας στο απυρόβλητο την κερδοσκοπική ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών!
  • Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, θεώρησε καλά τα 41 μέτρα, πρόσθεσε όμως ότι έπρεπε να υπάρχει ένα ακόμη για την ακρίβεια του κράτους και κατήγγειλε επίσης την ολιγοπώληση της αγοράς, θέση με την οποία συντάχθηκε και ο Β. Κορκίδης από την ΕΣΕΕ.

Ο Γ. Παναγόπουλος εξέφρασε τη δυσφορία του που δεν απελευθερώθηκε το επάγγελμα των βυτιοφόρων, σημειώνοντας με νόημα ότι «σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να συζητάς να δοθεί το δικαίωμα σε κάποιους να παρανομούν». Αρπαξε την ευκαιρία ο Δ. Δασκαλόπουλος να δηλώσει σχετικά ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για καρτέλ και εναρμονισμένες πρακτικές όταν σε υπουργικά γραφεία κλειστές συντεχνίες συμφωνούν τιμές, κόμιστρα και προνόμια». Για όλα αυτά ο υπουργός Ανάπτυξης, Χ. Φώλιας, δήλωσε ότι «δεν κατάλαβα τι εννοούσε», ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ότι τα 41 μέτρα θα εφαρμοστούν...

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπήρξαν... «δημιουργικές» παρεμβάσεις για συγκεκριμενοποίηση μέτρων και κάποιες ενστάσεις για την απελευθέρωση ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων, με αδιαπραγμάτευτη τη στρατηγική της Λισαβόνας και το στόχο ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας», η οποία είναι «χαμηλή». Ο Χ. Φώλιας έφτασε στο σημείο να πει ότι η «επιχειρηματικότητα είναι ευλογία» και ότι «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη» για να τη στηρίξουμε, χαρακτήρισε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας «κορυφαία προτεραιότητα», ενώ συμπλήρωσε ότι για την κοινωνία «δεν μπορεί να σημαίνει όνειρο ζωής μια θέση στο Δημόσιο». Μίλησε επίσης για «δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα», που συνιστούν «ακρογωνιαίο λίθο της αναπτυξιακής πολιτικής», αλλά και για παρεμβάσεις που μένουν να γίνουν στην «αγορά εργασίας», βρίσκοντας σύμφωνο και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, που ζήτησε να δράσει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι της Λισαβόνας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Σ. Μακρυδάκης, τα έβαλε με τους φοιτητές που αντιδρούν στις αλλαγές στην εκπαίδευση και μετά παραπονιούνται ότι είναι η γενιά των 700 ευρώ και ζήτησε να «σφίξουμε το ζωνάρι» για να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις. Οπως είπε, «χρειάζονται θυσίες, να σταματήσουν οι σπατάλες, να παρακαμφθούν τα κεκτημένα και οι "δυσκαμψίες" στην αγορά εργασίας»!

Στο πλαίσιο της έκθεσης, προτείνονται μεταξύ άλλων μέτρα όπως η παροχή ειδικών κινήτρων για επιχειρηματικές δράσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, η αξιολόγηση συνεπειών των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων στην ανταγωνιστικότητα, ο διοικητικός εκσυγχρονισμός στη δημόσια διοίκηση, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος κλπ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ