Σάββατο 17 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΞΙΚΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ
Καθεστώς... ελεύθερης διακίνησης

Ανακαλούνται προϊόντα ανεξαρτήτως παρτίδας και ημερομηνίας λήξης

Απροσδιόριστη φαίνεται ότι είναι η έκταση των εισαγωγών - επεξεργασίας - διακίνησης, αλλά και χρήσης από τους τελικούς καταναλωτές, επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο ηλιέλαιου. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με αφορμή την ολοκλήρωση των πρώτων εργαστηριακών ελέγχων, αλλά και από σχετική ενημέρωση σύμφωνα με την οποία το ένα από τα δύο μονοπώλια του κλάδου ανακαλεί από την αγορά όλα τα ηλιέλαια, ανεξάρτητα από την παρτίδα και την ημερομηνία εισαγωγής.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όλα τα δείγματα ανεπεξέργαστου και ραφιναρισμένου ηλιέλαιου βρέθηκαν «επιμολυσμένα με ορυκτέλαιο σε διάφορες συγκεντρώσεις». Ο ΕΦΕΤ βέβαια, ακολουθώντας την πάγια πολιτική της κυβέρνησης, επιχειρεί να καθησυχάσει τους καταναλωτές ότι «όλες οι ποσότητες που αντιστοιχούν στα αναλυθέντα δείγματα έχουν δεσμευτεί». Το γεγονός ότι είναι απροσδιόριστη η έκταση του προβλήματος επιβεβαιώνεται και από το ότι, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, η ΕΛΑΪΣ-UNILEVER, που από την επομένη της γνωστοποίησης του προβλήματος έσπευσε να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι τα προϊόντα της είναι απολύτως ασφαλή, προχωράει τώρα σε απόσυρση όλων των συσκευασιών ηλιέλαιου SOL, ανεξάρτητα από παρτίδα και ημερομηνία λήξης. Πάντως, ας σημειωθεί, μέχρι και το χτες μεσημέρι πωλούνταν κανονικά από τα σούπερ μάρκετ συσκευασίες του συγκεκριμένου προϊόντος. Επίσης, δώδεκα μέρες μετά «ανακαλύφθηκε» ότι η εταιρεία ΑΓΡΟΤΙΚΗ, για την οποία είχε ανακοινωθεί ότι κατείχε μόνο αραφινάριστο ηλιέλαιο που είχε δεσμευτεί, διακίνησε μολυσμένο ηλιέλαιο με την επωνυμία DIVA σε συσκευασία του 1 λίτρου, με αριθμό παρτίδας L 8114 και ημερομηνία λήξης 12/2009, που αποσύρεται.

Ακόμη, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι από τους 356,4 τόνους που εισήγε η LIDL ΑΕ έχουν δεσμευτεί 304,4 τόνοι, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα ποσότητες 52 τόνων έχουν ήδη πουληθεί.

Ο χτεσινός «απολογισμός» του ΕΦΕΤ είναι ότι από 2.970 τόνους αραφινάριστου μολυσμένου ηλιέλαιου έχουν δεσμευτεί 2.497 αραφινάριστοι ή ραφιναρισμένοι, 42,7 τόνοι έχουν εξαχθεί και 78,12 έχει πάρει επιχείρηση που δε σχετίζεται με το χώρο των τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ