Τετάρτη 21 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Οι «μη πολίτες» της Λετονίας

Η πολιτική συμμαχία «Κέντρο Συνεννόησης», στην οποία συμμετέχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, ζητά, με ανακοίνωσή της, να λάβουν μέρος στις προσεχείς ευρωεκλογές οι λεγόμενοι «μη πολίτες», άσχετα από το ότι οι επίσημες αρχές της Λετονίας αρνούνται να τους χορηγήσουν υπηκοότητα.

Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που καλούνται να αποδείξουν πως οι ίδιοι ή οι γονείς τους ζούσαν στη Λετονία πριν τη λεγόμενη «σοβιετική κατοχή», δηλαδή πριν την εθελοντική ένταξη της Λετονίας στη σύνθεση της ΕΣΣΔ. Οσοι δεν μπορούν να αποδείξουν κάτι τέτοιο, έχουν στερηθεί τη λετονική υπηκοότητα το 1991 και για να την αποκτήσουν θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις στη λετονική γλώσσα και στην ιστορία, όπου ανάμεσα στα άλλα θα πρέπει να δηλώσουν πως οι φασιστικές «λεγεώνες των SS» έκαναν εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα, ενώ όσοι πολεμούσαν στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού επιδίωκαν τη «σοβιετική κατοχή».

Οπως σημειώνεται στην Ανακοίνωση του «Κέντρου Συνεννόησης» (ΚΣ), σήμερα υπάρχουν στη Λετονία 380.000 άτομα, που είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, αλλά δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα, αφού έχουν στερηθεί την υπηκοότητα της Λετονίας. Το ΚΣ ζητάει να τους επιτραπεί η συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2009. Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές του 2004 είχαν λάβει μέρος 577.879 Λετονοί ψηφοφόροι, ποσοστό 41,34%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ