Τετάρτη 21 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Σε δίκη και ο τελευταίος Σοβιετικός ήρωας

Ο Εσθονός ήρωας της Σοβιετικής Ενωσης που σέρνεται σε δίκη
Ο Εσθονός ήρωας της Σοβιετικής Ενωσης που σέρνεται σε δίκη
Ο 89χρονος παρασημοφορημένος «Ηρωας της ΕΣΣΔ», ο Αρνόλντ Μέρι βρίσκεται αυτή τη φορά στο στόχαστρο των αρχών της Εσθονίας, που του προσάπτουν ότι, ως μέλος της ΚΕ του ΚΚ Εσθονίας και Γραμματέας της ΚΕ της Εσθονικής Κομσομόλ, συμμετείχε το Μάρτη του 1949 στην εκτόπιση Εσθονών στο νησί Χιιούμαα. Να σημειωθεί ότι η εκτόπιση αφορούσε βασικά συνεργάτες των εσθονικών «Ες-Ες» και μέλη αντισοβιετικών οργανώσεων που έκαναν ένοπλο αγώνα κατά της σοβιετικής εξουσίας. Ο υπερήλικας αντιφασίστας απειλείται με την ποινή της ισόβιας καταδίκης.

Η δίκη, που ξεκίνησε χτες Τρίτη, στο εσθονικό νησί Χιιούμαα, γίνεται κάτω από τις «ευλογίες» της «δημοκρατικής» ΕΕ, που προωθεί με κάθε μέσο την αντικομμουνιστική υστερία, όπου μπορεί, κι όχι πλέον αποκλειστικά στις χώρες της Βαλτικής, στις οποίες όμως απροκάλυπτα αυτή η «επιχείρηση» έχει λάβει το χαρακτήρα του ρεβανσισμού και της δικαίωσης όσων εντάχτηκαν στα ναζιστικά στρατεύματα και πολέμησαν ενάντια στον Κόκκινο Στρατό.

Στη δίκη αρχικά ο δικηγόρος του Α. Μέρι ζήτησε νέα ιατρική γνωμάτευση (η προηγούμενη είχε γίνει πριν 4 χρόνια), για το αν ο Σοβιετικός ήρωας μπορεί να δικαστεί, αφού στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων και οι γιατροί του σύστησαν να μην παραστεί στη δίκη.

Ο ίδιος πάντως ο Α. Μέρι παραβρέθηκε στη δίκη, αφού -όπως δήλωσε- «δεν ήθελε να κρυφτεί πίσω από μια ιατρική βεβαίωση» και δήλωσε «αθώος» στο κατηγορητήριο των 43 σελίδων, που διαβάστηκε. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε δεκτό το αίτημα για νέα ιατρική γνωμάτευση και διέκοψε τη δίκη έως την 5η Ιούνη. Στη δίκη παραβρέθηκε μόνο ένας από τους 6 μάρτυρες κατηγορίας.

Να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο διεξάγεται στην Εσθονία και η δίκη των 4 νεαρών αντιφασιστών, που κατηγορούνται για την οργάνωση «μαζικών ταραχών», κατά την απομάκρυνση του αντιφασιστικού μνημείουαπό το κέντρο της πρωτεύουσας Τάλιν, το 2006.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ