Κυριακή 25 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η Παιδεία στα χέρια των πολυεθνικών

Κατάρτιση αντί για ολόπλευρη μόρφωση είναι ο στόχος των πολιτικών και συνδικαλιστικών εκπροσώπων της εργοδοσίας

Οι Κατευθυντήριες Γραμμές αριθ. 23 και 24 εστιάζουν στην «επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο», εξαίροντας την καλύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρήσεων και την επέκταση της διά βίου μάθησης και επανακατάρτισης.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι όσα περιγράφονται στην Κατευθυντήρια Γραμμή αριθμ. 23, όπου αναδεικνύεται η ανάγκη «Να αυξηθούν και να βελτιωθούν οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο με τη λήψη των ακόλουθων μέτρων: (...) αποτελεσματικές στρατηγικές διά βίου μάθησης, ανοιχτές σε όλους σε σχολεία, επιχειρήσεις, δημόσιες αρχές και νοικοκυριά, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων και των κατάλληλων κινήτρων και μηχανισμών επιμερισμού του κόστους, με προοπτική την αύξηση της συμμετοχής στη συνεχή κατάρτιση και στην κατάρτιση στο χώρο εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής, ιδίως για τους ανειδίκευτους και τους μεγαλύτερους στην ηλικία εργαζόμενους».

Με την Κατευθυντήρια Γραμμή αριθ. 24 δίνεται το τελειωτικό χτύπημα στην ολόπλευρη μόρφωση και εκπαίδευση του εργαζόμενου, καθώς ζητείται... «Να προσαρμοστούν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στις νέες απαιτήσεις ως προς τις δεξιότητες», ώστε οι απασχολήσιμοι να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να προσαρμοστούν «σε νέες ανάγκες απασχόλησης, βασικές ικανότητες και μελλοντικές απαιτήσεις ως προς τις δεξιότητες, με τη βελτίωση του προσδιορισμού και της διαφάνειας των προσόντων, της αποτελεσματικής τους αναγνώρισης και της επικύρωσης της άτυπης και ανεπίσημης μάθησης».

Με λίγα λόγια, περιγράφεται η πλήρης κυριαρχία των κανόνων και των αναγκών της καπιταλιστικής αγοράς στα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών - μελών, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς και στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ