Κυριακή 25 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Πολύμορφη δράση για την επιτυχία της απεργίας

Για τη μάχη των Συμβάσεων και του Ασφαλιστικού, μιλάει στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Βασίλης Κουμπούρας. Αύριο, στις 5 μ.μ., στο θέατρο «Ακάδημος» (Ακαδημίας και Πανεπιστημίου), η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της Αθήνας

Την ανάγκη να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργιακής αναμέτρησης στις 2 Ιούνη, αλλά και να πλατύνει σε περιεχόμενο και μορφές η δράση του συνδικάτου, παρεμβαίνοντας για το σύνολο των προβλημάτων κάθε εργαζόμενου, σημειώνει ο Βασίλης Κουμπούρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου της Αθήνας, σε συνέντευξή του στο «Ρ».

Απαντάμε στις προκλήσεις κυβέρνησης - εργοδοτών

-- Σε τι φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης;

-- Εχούν ήδη γίνει δυο συναντήσεις με τους εργοδότες, στις οποίες εμφανίστηκαν θεωρώντας ότι η σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι ικανοποιητική. Θεωρούν, δηλαδή, ότι είναι πολλά λεφτά το ένα ευρώ «αύξηση» που δόθηκε στους εργαζόμενους. Με αφετηρία την προστασία της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεών τους, οι εργοδότες ζήτησαν, όπως και παλιότερα, να υπογραφεί διετής κλαδική σύμβαση, με το επιχείρημα ότι έτσι θα μπορούν να προγραμματίσουν τις επιχειρήσεις τους. Ακόμα, ζητούν προκλητικά να αλλάξει το 5ήμερο - 40ωρο, από Δευτέρα έως Παρασκευή που υπάρχει στην κλαδική σύμβαση σήμερα, να φύγει το «Δευτέρα έως Παρασκευή» και να δουλεύουν οι εργαζόμενοι έξι μέρες, παίρνοντας μια μέρα ρεπό.

Από τη συζήτηση με τον Βασίλη Κουμπούρα
Από τη συζήτηση με τον Βασίλη Κουμπούρα
Η Ομοσπονδία μας παλεύει σταθερά με τα αιτήματα που μόνιμα προβάλλει μέσα από το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, το οποίο απαντά στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης. Παλεύουμε με γενικότερα αιτήματα, όπως τα 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, αλλά και με αιτήματα που αφορούν συγκεκριμένα τον κλάδο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το φάρμακο είναι είδος που αποφέρει μεγάλη κερδοφορία στο κεφάλαιο. Τα πλούτη των φαρμακοβιομηχάνων είναι τεράστια, αφού το φάρμακο έχει μετατραπεί από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Ωστόσο, από τη μία λεηλατούν το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας με τις ανατιμήσεις και από την άλλη προσφέρουν «αυξήσεις» - ψίχουλα στους εργαζόμενους του κλάδου.

-- Ο κλάδος προετοιμάζεται για την απεργία στις 2 Ιούνη. Πώς δουλεύει το συνδικάτο για την επιτυχία αυτής της αναμέτρησης;

-- Περνώντας στην αντεπίθεση και γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, δυναμώνουμε τον αγώνα, με πρώτο σταθμό την απεργία του κλάδου στις 2 Ιούνη. Παλεύουμε για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά, ενάντια στο σύνολο της αντιασφαλιστικής πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, αλλά και για την υπογραφή μιας ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης.

Η διοίκηση του συνδικάτου αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στην απεργία που προκήρυξε η ΟΕΦΣΕΕ. Ηδη, έχουμε ξεκινήσει εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς του κλάδου με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Τη Δευτέρα (σ.σ. αύριο), 26 του μήνα, στις 5 μ.μ., το συνδικάτο προχωρά σε Γενική Συνέλευση στο θέατρο «Ακάδημος». Η συμμετοχή όλων των συναδέλφων είναι απαραίτητη, για τον καλύτερο σχεδιασμό και την επιτυχία της απεργίας. Μάλιστα, μετά τη συνέλευση, θα διαδηλώσουμε προς το υπουργείο Απασχόλησης.

Ευθεία επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα

-- Με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο (νόμος Πετραλιά), η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων οξύνεται ακόμα περισσότερο. Ποιες είναι οι συνέπειες για τον κλάδο, ειδικά σε σχέση με το ΤΕΑΥΦΕ;

-- Το ΤΕΑΥΦΕ είναι σήμερα ένα από τα πιο εύρωστα ταμεία, κι αυτό, βέβαια, χάρη στους εργαζόμενους. Ιδρύθηκε το 1940 από τους φαρμακοϋπάλληλους με τη συνδρομή του τότε Εργατικού ΕΑΜ, σαν Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Φαρμακοϋπαλλήλων μέσα από την κλαδική σύμβαση. Το 1940 έγινε Κεφάλαιο Οικονομικής Στήριξης Φαρμακοϋπαλλήλων. Εκείνη την εποχή, οι φαρμακοϋπάλληλοι της Αθήνας, με ξεχωριστή συνδρομή, αγόρασαν το οικόπεδο στην οδό Χαλκοκονδύλη 56 και μετά έχτισαν το κτίριο που στεγάζει σήμερα το ΤΕΑΥΦΕ, χωρίς καμιά άλλη οικονομική συνδρομή του κράτους και των εργοδοτών.

Το συνδικάτο βρίσκεται εδώ από εκείνη την εποχή ως Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας. Ο νόμος Πετραλιά, ουσιαστικά, παίρνει τα κτίρια στις οδούς Χαλκοκονδύλη 56 και Μάρνη 22 (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διασφαλίζει το ΤΕΑΥΦΕ σημαντικά έσοδα). Προορίζουν το δεύτερο για γραφεία της διοίκησης του ΤΕΑΙΤ και το πρώτο για άλλα Ταμεία.

Ο κλάδος είχε πετύχει, πριν ολόκληρες δεκαετίες, να δίνουν οι εργοδότες για το ΤΕΑΥΦΕ το 3% από τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας. Αργότερα, το 3% έγινε 2%. Τη δεκαετία του 1990 και με πρώτη ευθύνη του ΠΑΣΟΚ που ήταν τότε στην κυβέρνηση, αυτή η υποχρέωση των εργοδοτών μετατράπηκε σε κοινωνικό πόρο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται όλοι οι εργαζόμενοι που πληρώνουν φάρμακα. Την ίδια δεκαετία, ξανά επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και με υπουργό Εμπορίου τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καταργήθηκαν αυτοί οι πόροι, με πρόσχημα την ανάγκη να φτηνύνει το φάρμακο κι από τότε ξεκίνησε ο οικονομικός στραγγαλισμός του ΤΕΑΥΦΕ.

Παρ' όλ' αυτά, το ΤΑΕΥΦΕ σήμερα έχει πλεόνασμα γύρω στα 280 εκατομμύρια ευρώ. Συμπληρώνοντας το έργο του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση σήμερα της ΝΔ, με το νέο νόμο, οδηγεί σε μειώσεις των συντάξεων που ουσιαστικά ξεπερνούν σε ποσοστό το 80%. Κι αυτό ενώ, από τότε που καταργήθηκε ο κοινωνικός πόρος, το κράτος χρωστάει στο ΤΕΑΥΦΕ πάνω από 25 δισεκατομμύρια δραχμές, τα οποία δεν έδωσε ποτέ!

Να τονίσουμε τέλος ότι, μετά από τόσα χρόνια, υπάρχουν εργαζόμενοι στον κλάδο που δεν υπάγονται στο ΤΕΑΥΦΕ, όπως οι εργάτες στην παραγωγή, που δουλεύουν μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εργασίας, κάτι για το οποίο η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο παλεύουν εδώ και χρόνια. Το 2006, μετά από απεργία του κλάδου, δρομολογήθηκε απογραφή με στόχο την ένταξη όλων των εργαζομένων του κλάδου στο ΤΕΑΥΦΕ, κάτι που ανατρέπει ο νόμος Πετραλιά.

Σε όλα τα μέτωπα

-- Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης. Πώς σχεδιάζεται η συνολική δουλειά του συνδικάτου από δω και πέρα;

-- Το καινούριο διοικητικό συμβούλιο ήδη προετοιμάζει την παρέμβαση του συνδικάτου και σε νέους εργασιακούς χώρους, όπου ακόμα δεν έχουμε φτάσει. Χρειάζεται να τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών δίνουν νέα ώθηση στη δουλειά μας. Η συμμετοχή των συναδέλφων αυξήθηκε, ενώ, τους τελευταίους 2-3 μήνες, μετράμε εκατοντάδες νέες εγγραφές συναδέλφων.

Στον προσανατολισμό μας, ιεραρχούμε την πάλη για την περιφρούρηση του ωραρίου, την πάλη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, τη λειτουργία Επιτροπών του συνδικάτου στους χώρους εργασίας κτλ. Ταυτόχρονα, δυναμώνουμε τις προσπάθειες για την καλύτερη εξειδίκευση της δουλειάς μας στους εργαζόμενους που πλήττονται πρώτοι από την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, δηλαδή τους νέους και τις γυναίκες.

Προσπαθούμε να διευρύνουμε τη δράση του συνδικάτου και σε νέους τομείς. Για παράδειγμα, με τη συμμετοχή ομάδας του συνδικάτου και στο φετινό, 3οκατά σειρά, Τουρνουά Ποδοσφαίρου που οργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ ενάντια στα ναρκωτικά, επιδιώκουμε συν τοις άλλοις να ανοίξουμε και το θέμα, τι αθλητισμό και τι ψυχαγωγία συνολικά έχει ανάγκη σήμερα ο εργαζόμενος και η οικογένειά του. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός Στεκιού Νεολαίας, όπου οι εργαζόμενοι του κλάδου θα μπορούν να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο, να αναπτύσσουν δεσμούς κτλ.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ