Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγωδία στα νερά του Αιγαίου
Το πλοίο «Σάμινα» βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε βραχονησίδα κοντά στην Πάρο. Πολλοί νεκροί και αγνοούμενοι

Εγκλημα με θύματα άγνωστο αριθμό αθώων πολιτών συντελέστηκε χτες το βράδυ, όταν το σαπιοκάραβο, ετών 34, Σάμινα (πρώην Γκόλντεν Βεργίνα) που εκτελούσε τη γραμμή Πειραιά - Πάρο -Εύδηλο - Καρλόβασι - Βαθύ και Λειψούς, προσέκρουσε σε βραχονησίδα κοντά στην Πάρο, έξω από το λιμάνι. Το πλοίο πήρε κλίση, καθώς με την πρόσκρουση υπέστη ρήγμα και εισέρευσαν νερά, για να βυθιστεί στη συνέχεια. Αργά πολύ μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ από το ΥΕΝ δεν υπήρχε καμιά ενημέρωση, πληροφορίες ανέφεραν για 4-5 νεκρούς επιβάτες, ενώ, από ανακοπή καρδιάς, πέθανε και ο υπολιμενάρχης Πάρου Δημήτρης Μάλαμας.

Η πρόσκρουση του πλοίου που, όπως καταγγέλλεται, ήταν σαπιοκάραβο, συνέβη γύρω στις 10.30' το βράδυ. Αμέσως πήρε κλίση καθώς από ρήγμα που υπήρξε εισέρευσαν νερά. Στο πλοίο επέβαιναν, κατά την εταιρία Μίνοαν Ντόλφιν, 447 επιβάτες και το πλήρωμα, 64 μέλη. Το πλοίο αφού πήρε κλίση καθώς επήλθε ρήγμα, βυθίστηκε λίγο αργότερα.

Πολλοί επιβάτες με την πρόσκρουση και μέσα στον πανικό που δημιουργήθηκε καθώς έσβησαν και τα φώτα του πλοίου, έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ άλλοι επιβιβάστηκαν σε σωσίβιες λέμβους. Ωστόσο κανένας αρμόδιος του ΥΕΝ, ώρες μετά το ναυάγιο, δεν ενημέρωσε για την τύχη τόσο αυτών των επιβατών που έπεσαν στη θάλασσα όσο και των άλλων που επιβιβάστηκαν στις σωσίβιες λέμβους.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες καθώς στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ. Πολλοί ναυαγοί βγήκαν μόνοι τους σε διπλανές βραχονησίδες είτε σε παραλιακά σημεία της Αντίπαρου, ενώ άλλοι περισυνελέγησαν από παραπλέοντα πλοία και ψαράδικα που βγήκαν για να σώσουν ναυαγούς. Μάλιστα, όπως αναφερόταν αρκετούς τους περισυνέλεξαν από τη θάλασσα, ενώ σωσίβιες λέμβοι που είχαν ριχθεί στο νερό ήταν άδειες.

Η επιχείρηση από τα πλοία που έσπευσαν στον τόπο της τραγωδίας, από τα ψαροκάικα που επίσης κατέπλευσαν από το λιμάνι της Πάρου αλλά και τα πολεμικά και άλλα πλοία του Λιμενικού συνεχιζόταν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και το σκοτάδι δυσκόλευαν το έργο τους.

Κι ενώ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής και άλλοι αρμόδιοι, ώρες μετά το ναυάγιο απέφευγαν να ενημερώσουν για το τι συμβαίνει, σκηνές τραγικές εξελίσσονταν στο ΥΕΝ όπου έφθασαν συγγενείς των ναυαγών για να μάθουν για την τύχη των δικών τους. Είναι βέβαιο πως η μέρα θα δείξει τις τεράστιες ευθύνες, πέραν εκείνων των πλοιοκτητών, και του ΥΕΝ και της κυβέρνησης, για το πώς φθάσαμε στη χτεσινοβραδινή τραγωδία με αθώα θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ