Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Συντονισμένη πάλη για την Υγεία

Κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής να αναδείξουν σε αίτημα πρώτης γραμμής την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών της περιοχής σε υποδομές και προσωπικό

Κάλεσμα για άμεση αγωνιστική δράση με αιχμή την Υγεία και τις υποδομές της στην περιοχή, απευθύνει στα σωματεία και τους κατοίκους του Νομού το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, μετά από πρόσφατη συνεδρίασή του με θέμα την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, αλλά και στις υπηρεσίες Υγείας του ΙΚΑ στο Νομό.

Οπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο, η κατάσταση είναι τραγική, σαν αποτέλεσμα της μεθοδευμένης υποβάθμισης του δημόσιου τομέα της Υγείας και της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα δύο νοσοκομεία του Νομού και στα Κέντρα Υγείας (Σάμης και Ιθάκης), αλλά και ελλείψεις σε γιατρούς στο ΙΚΑ Αργοστολίου και Ληξουρίου.
  • Οι εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει «λάστιχο». Υπάρχουν εργαζόμενοι από προγράμματα ανασφάλιστης εργασίας (STAGE), τετράμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις, επικουρικοί γιατροί, ενώ πρόσφατα και με δελτία παροχής Υπηρεσιών (!) για ειδικότητες όπως νοσηλευτές και οδηγούς. Ταυτόχρονα, έχουν εισβάλει τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, φύλαξης κ.ά.

Το ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης ξεκαθαρίζει ότι υπεύθυνες γι' αυτήν την κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ., που υποστηρίζουν τη συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και, σε τοπικό επίπεδο, ο Νομάρχης, οι Δήμαρχοι, η ΤΕΔΚΙ, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την Υγεία στο Νομό, ενώ συμφωνούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική Υγείας των κομμάτων τους.

Το πλαίσιο πάλης

«Το ταξικό κίνημα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα και αναμετρώνται με τη λογική και την πολιτική της εμπορευματοποίησης που στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός», υπογραμμίζει το ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Και καλεί τα σωματεία των εργαζομένων, με συντονισμένους αγώνες να διεκδικήσουν:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο ενιαίο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας.
  • Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και κάθε μορφής συμμετοχής (νοσήλια, εισιτήρια) ή άλλες προϋποθέσεις (ένσημα) για την υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη.
  • Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.
  • Ανάπτυξη της ειδικότητας των γιατρών εργασίας και οργάνωση ειδικών μονάδων που θα ασχολούνται με τη διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών.
  • Προσανατολισμός των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης, για την ουσιαστική εφαρμογή των κανονισμών και της νομοθεσίας για τα εργασιακά δικαιώματα, την Υγεία και την ασφάλεια της εργασίας.
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου με την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς, στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ