Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Σχέδια για τον έλεγχο της Κασπίας

Το Καζαχστάν προετοιμάζεται για την ανανέωση των συστημάτων της αντιαεροπορικής του άμυνας και το ενδιαφέρον τους έχουν εκδηλώσει ήδη ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ, ενώ προς το παρόν η Ρωσία δε δείχνει ενδιαφέρον, παρά την άμεση προτίμηση του υπουργού Αμυνας του Καζαχστάν, Ντανιάλ Αχμέτοφ, που σημείωσε πως «τα ρωσικά αντιαεροπορικά είναι τα καλύτερα στον κόσμο». Η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια» αναφέρει πως πιθανότερος νικητής του διαγωνισμού θα είναι η αμερικανική McDonald Duglas.

Εννοείται πως η διείσδυση των ΗΠΑ στις ένοπλες δυνάμεις του Καζαχστάν απειλεί με ανατροπές τις σημερινές ισορροπίες στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας και της Κασπίας, αφού θέτει σε αμφισβήτηση τη συνεργασία των χωρών της Κασπίας, όσο και την «Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας» (ΟΣΣΑ), που έχει συγκροτήσει η Μόσχα με τις κεντρο-ασιατικές χώρες. Επίσης, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της απώλειας 4 πεδίων βολής στο έδαφος του Καζαχστάν, που χρησιμοποιεί από κοινού με τις ένοπλες δυνάμεις αυτής της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ έχουν επίσης προτείνει την εγκατάσταση ενός νέου ραντάρ στην Κασπία (στα ύδατα του Καζαχστάν), ενώ ενδιαφέρονται και για την ανάπτυξη μιας νέας στρατιωτικής δύναμης ελέγχου της Κασπίας, στην οποία θα μετέχουν και οι ίδιες.

Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν πρόσφατη επίσκεψη Αμερικανών γερουσιαστών στο Καζαχστάν, ενώ όπως δηλώνει στη «Νεζαβίσιμαγια» ο Λεονίντ Ιβασόφ, αντιπρόεδρος της ακαδημίας γεωπολιτικών ζητημάτων και πρώην ανώτατος στρατιωτικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν κάθε κενό που αφήνει η Ρωσία. Αυτό είναι επικίνδυνο για τον ενιαίο αμυντικό χώρο». Ο Λ. Ιβασόφ υπογραμμίζει τα σχέδια των ΗΠΑ για διάλυση της συνεργασίας των χωρών της Κασπίας και «τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την εξουδετέρωση των ρωσικών πυραύλων και της αεροπορίας».

Μάλιστα, σε παρέμβαση που έκανε στο Καζαχστάν σε τηλεδιάσκεψη το φετινό Μάη ο γνωστός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Μπ. Μπρζεζίνσκι, ο οποίος αφού εκθείασε τη θέση του Καζαχστάν και ιδιαίτερα το ότι είναι η μόνη κεντρο-ασιατική χώρα, που έχει σύνορα με τη Ρωσία κάτι που το καθιστά «ασπίδα» των υπόλοιπων χωρών της Κεντρικής Ασίας από μια ευθεία επίθεση της Ρωσίας, προέβλεψε για τα επόμενα χρόνια σκληρή σύγκρουση στην περιοχή της Κασπίας και κάλεσε την ηγεσία του Καζαχστάν «να θέσει προτεραιότητες, με το ποια πλευρά θα βρεθεί».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως στις 2 Ιούνη ο Πρόεδρος του Καζαχστάν ενέκρινε το νόμο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού πετρελαίου, που θα συνδέσει το Καζαχστάν με το Αζερμπαϊτζάν και τον αγωγό Μπακού - Τσεϊχάν.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ