Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Νέες υποσχέσεις από τους υπεύθυνους

ΡΩΜΗ.-

Με ανακοινώσεις για αποδέσμευση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε δωρεές ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα της Συνόδου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) που διεξάγεται στη Ρώμη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 193 χώρες. Ωστόσο και στο παρελθόν οι ίδιοι που δημιουργούν το πρόβλημα, έχουν δώσει χρήματα, υποτίθεται, για την καλυτέρευση της ζωής των φτωχών, αλλά στο τέλος καταλήγουν στα θησαυροφυλάκια των πολυεθνικών.

Χτες, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ανακοίνωσε την αποδέσμευση επιπλέον βοήθειας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για «βοήθεια σε τρόφιμα» σε 75 εκατομμύρια ανθρώπους σε 60 χώρες. Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζακ Ντιούφ, ανακοίνωσε στη Σύνοδο ότι η Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα (BID) θα διαθέσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα διανομής διατροφικής βοήθειας, ενώ ο FAO ανακοίνωσε τη διάθεση 17 εκατομμυρίων δολαρίων στον αγώνα κατά της αύξησης των τιμών των βασικών ειδών διατροφής.

Μιλώντας στη Σύνοδο, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τόνισε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα δράσης και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αποτυχία στον αγώνα κατά της διατροφικής κρίσης» ενώ «όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να ενεργήσουν αμέσως και από κοινού». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι απαιτούνται 15 με 20 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων και τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα και ανάλυση για τα βιοκαύσιμα, για να διαπιστωθεί εάν και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στην αύξηση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής.

Από τη μεριά του, ο υποστηρικτής των συμφερόντων του κεφαλαίου, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, απηύθυνε έκκληση για άρση των εμπορικών περιορισμών στις εξαγωγές γιατί «ενθαρρύνουν την αύξηση των τιμών και πλήττουν τους πιο φτωχούς πληθυσμούς».

Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση μελετά την υιοθέτηση ειδικού φόρου για τους πετρελαιοπαραγωγούς (!), μέτρο που τα ιταλικά ΜΜΕ έσπευσαν να ονομάσουν «φόρο Ρομπέν των Δασών»...

  • Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πρόγραμμα εντατικοποίησης της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα την επισιτιστική κρίση και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ