Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο Ομπάμα δίνει ... διαπιστευτήρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η σχέση των ΗΠΑ με το Ισραήλ είναι «ιερή» και «δεν τη διαπραγματεύεται», δήλωσε ο, και επισήμως πλέον, προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα, καταθέτοντας τα διαπιστευτήριά του στο πανίσχυρο φιλοϊσραηλινό λόμπι, την Αμερικανο-ισραηλινή Επιτροπή Δημόσιων Υποθέσεων - AIPAC.

«Δεν πρόκειται να κάνω συμβιβασμούς όσον αφορά την ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε ο Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο AIPAC και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, δηλώνοντας: «Η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να παραμείνει πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα πρέπει να παραμείνει αδιαίρετη»... παίρνοντας σαφή θέση σε ένα ζήτημα που ουδείς πρόεδρος, ακόμη και των ΗΠΑ, έχει τολμήσει να ταχθεί ανοιχτά υπέρ, αφού το Ισραήλ έχει ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, αλλά η ενέργεια αυτή δεν έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη, εξαιτίας της διαμάχης που υπάρχει με το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ που ανήκει στους Παλαιστινίους και το Ισραήλ το έχει κατακτήσει το 1967.

Ο Μπάρακ Ομπάμα έθιξε ακόμη και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το θέμα του Ιράν. «Ο κίνδυνος από το Ιράν είναι σοβαρός, πραγματικός, και στόχος μου είναι να εξαλείψω αυτήν την απειλή», τόνισε ο Ομπάμα καταλήγοντας: «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψω το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, οτιδήποτε περνά από το χέρι μου για να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα, οτιδήποτε περνά από το χέρι μου», επανέλαβε ο Ομπάμα, νικητής της δύσκολης και δαπανηρής προεκλογικής εκστρατείας των δύο υποψήφιων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ο Ομπάμα, το βράδυ της Τρίτης κατά την αυλαία των προκριματικών για το χρίσμα - ο Ομπάμα κέρδισε τη Μοντάνα με 58% και η Χίλαρι τη Ν. Ντακότα με 56% - κατόρθωσε να αποσπάσει τον αναγκαίο αριθμό των εκλεκτόρων. Φυσικά, η Χίλαρι Κλίντον δεν αποσύρεται... συνεχάρη μεν τον Μπάρακ Ομπάμα, αλλά ξεκαθάρισε ότι δε θα λάβει ακόμα αποφάσεις για το τι πρόκειται να κάνει. Εξάλλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, «παζαρεύει» την αντιπροεδρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ