Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ
Νέοι αποκλεισμοί από στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας

Υπογράφτηκε στις 6 Ιούνη η εγκύκλιος του ΙΚΑ που θέτει σε εφαρμογή την αύξηση στα ελάχιστα ένσημα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Παράλληλα με την αντιδραστική ενοποίηση των Ταμείων, προχωράνε και τα άλλα αντιασφαλιστικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νόμο Πετραλιά. Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του νόμου 3655/2008, το ΙΚΑ, το οποίο καλύπτει υγειονομικά περίπου 6,5 εκατ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους, εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο για την «αύξηση των χρονικών προϋποθέσεων» για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επιδομάτων ασθενείας. Ταυτόχρονα, το ΙΚΑ προωθεί και την κάρτα υγείας με το πιστωτικό όριο για νοσηλεία που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι και τα μέλη της οικογένειάς τους είχαν περίθαλψη από 1ης Μάρτη κάθε έτους, εφόσον ο ασφαλισμένος είχε τουλάχιστον 50 μεροκάματα είτε τον προηγούμενο χρόνο είτε το τελευταίο δεκαπεντάμηνο. Κατ' εφαρμογήν του νόμου 3655/2008 η εγκύκλιος του ΙΚΑ (Αριθμός 46 της 4.6.2008) προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι και η οικογένειά τους θα έχουν περίθαλψη από 1ης Μάρτη 2009 εφόσον ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει 60 μεροκάματα είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε το τελευταίο δεκαπεντάμηνο. Αυτές οι προϋποθέσεις θα αυξάνονται ανά 10 μεροκάματα κατ' έτος μέχρι να φτάσουν τα 100. Δηλαδή το 2010 θα γίνουν 70, το 2011 80, το 2012 90 και το 2013 100.

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε ειδικότητες όπου το μεροκάματο γίνεται όλο και πιο σπάνιο θα βρουν νέα εμπόδια μπροστά τους για να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ΙΚΑ
Χιλιάδες εργαζόμενοι σε ειδικότητες όπου το μεροκάματο γίνεται όλο και πιο σπάνιο θα βρουν νέα εμπόδια μπροστά τους για να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ΙΚΑ
Είναι προφανές ότι η επιδείνωση των προϋποθέσεων για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα δημιουργήσει νέους αποκλεισμούς από στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, αφού υπάρχουν επαγγέλματα όπως οι οικοδόμοι, οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης και άλλοι εποχικοί εργάτες που κυνηγούν το μεροκάματο με το ντουφέκι και με δυσκολία συγκέντρωναν ακόμα και τα 50 ένσημα που απαιτούνταν μέχρι σήμερα.

Η περίπτωση των οικοδόμων

Αποκαλυπτικό της επιδείνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων είναι το παράδειγμα των οικοδόμων, οι οποίοι μέχρι τώρα (μαζί και οι οικογένειές τους) δικαιούνταν περίθαλψη εφόσον είχαν 50 μεροκάματα το χρόνο (δηλαδή 40, που προσαυξάνονται κατά 20% ως Βαρέα και Ανθυγιεινά). Από 1.1.2009 θα αυξηθούν κατά 10 τα μεροκάματα μέχρι να φτάσουν τα 80, ώστε να μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας. Σ' αυτή την αύξηση περιλαμβάνεται και η προσαύξηση 20%. Δηλαδή από 1.1.2009 θα ισχύουν 60 μέρες εργασίας και το 2013 η θεώρηση των βιβλιαρίων θα γίνεται με 100 μέρες εργασίας (συμπεριλαμβάνεται η προσαύξηση 20% και οι μέρες της άδειας).

Την εξέλιξη μέχρι και τα 100 ένσημα από 1.1.2009 ακολουθεί και το «οικόσιτο προσωπικό» - δηλαδή οι οικιακοί βοηθοί - στην περίπτωση που έχουν συμπληρώσει μέχρι και 50 μέρες εργασίας με αποδοχές που ανέρχονται στο ύψος του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ). Μέχρι τώρα οι οικιακοί βοηθοί είχαν υγειονομική κάλυψη εφόσον τον προηγούμενο χρόνο είχαν 80 μεροκάματα που όμως δεν έφταναν στο ΗΑΕ ή 50 μεροκάματα που έφταναν στο ημερομίσθιο του ΗΑΕ. Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, οι άλλες προϋποθέσεις των 80 μεροκάματων μένουν ως έχουν. (Δηλαδή όσοι π.χ. εργάζονται τετράωρα δεν ακολουθούν την εξέλιξη αυτή, αλλά ήδη χρειάζονται 80 - αντί για 50 - μεροκάματα).

Τα επιδόματα ασθενείας

Μέχρι τώρα, ο ασφαλισμένος έπαιρνε επίδομα ασθενείας εφόσον έκανε 100 μεροκάματα το προηγούμενο έτος ή το τελευταίο δεκαπεντάμηνο. Με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο από 1/1/2009 θα αυξάνονται ανά 10 κατ' έτος και μέχρι 120 για να επιδοτηθεί ο ασφαλισμένος έξι μήνες το χρόνο. Τέλος, στις περιπτώσεις του εργατικού ατυχήματος για την επιδότηση είναι αρκετή η ασφάλιση κατά την ημέρα του ατυχήματος, ενώ στις περιπτώσεις των εκτός εργασίας ατυχημάτων είναι αρκετή η συμπλήρωση του μισού μόνο αριθμού ημερών εργασίας, όπως ορίζονται παραπάνω.

Απ' τη μέγκενη των περικοπών δεν ξεφεύγουν ούτε οι πάσχοντες από ΤΒC (δηλαδή φυματίωση) που μέχρι τώρα με 100 μεροκάματα επιδοτούνταν μέχρι 360 ημέρες για την ίδια πάθηση. Τώρα οι προϋποθέσεις θα αυξηθούν από 1/1/2009 ανά 10 το χρόνο και μέχρι 120 μεροκάματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ