Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Ούτε βήμα πίσω στη μάχη για τη Σύμβαση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες η 24ωρη κινητοποίηση του κλάδου. Οι εργάτες της Αθήνας κατέλαβαν τα γραφεία των εργοδοτών και απαίτησαν μεροκάματο στο ύψος των αναγκών τους

Η πορεία στην οδό Ακαδημίας
Η πορεία στην οδό Ακαδημίας
Τα μεγάλα εργοτάξια που «νέκρωσαν», η πετυχημένη μάχη της περιφρούρησης στη συμβατική οικοδομή, η κατάληψη των γραφείων των μεγαλοκατασκευαστών στο κέντρο της Αθήνας και η αποφασιστικότητα όλων να κλιμακώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα τον αγώνα για τη Σύμβαση και τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, δίνουν το στίγμα της χτεσινής απεργίας των οικοδόμων σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο της 24ωρης κινητοποίησης, Ελληνες και μετανάστες εργάτες στην οικοδομή πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Την ίδια ώρα, ομάδες περιφρούρησης αναμετρούνταν με την τρομοκρατία της εργοδοσίας και τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις σε εργοτάξια, όπως αυτό του Εθνικού Θεάτρου και της ανάπλασης της πλατείας στο Μοναστηράκι, όπου ο εργοταξιάρχης ζήτησε και τη συνδρομή της Αστυνομίας. Η περιφρούρηση από τα χαράματα συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της απεργίας.

Αγώνας με μεγάλες απαιτήσεις

Με αιτήματα για κατώτερο μεροκάματο 70 ευρώ, μέτρα κατά της ανεργίας, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.ά., οι οικοδόμοι απάντησαν στην επιθετικότητα των μεγαλοκατασκευαστών, που οχυρώνονται πίσω από τη Σύμβαση του αίσχους που υπέγραψε η ΓΣΕΕ και προτείνουν αυξήσεις πείνας στο μεροκάματο. «Η τάξη που παράγει είναι η εργατική, δεν έχει την ανάγκη του καπιταλιστή», φώναξαν ξανά και ξανά χτες οι οικοδόμοι.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Μιλώντας στη συγκέντρωση των οικοδόμων της Αθήνας και του Πειραιά στην πλατεία Κάνιγγος, ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, σημείωσε ότι «ο αγώνας έχει μεγάλες απαιτήσεις. Πάνω απ' όλα χρειάζεται εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Καμιά υποχώρηση στους τόπους δουλειάς. Ισχυροποίηση και μαζικοποίηση των Συνδικάτων. Σήμερα επιβάλλεται περισσότεροι οικοδόμοι να παίρνουν μέρος στην προετοιμασία του συλλαλητηρίου, της απεργίας, της περιφρούρησης του αγώνα».

Ο Γ. Πάσουλας επισήμανε την ανάγκη οι εκλογές του Συνδικάτου της Αθήνας τον Οκτώβρη «να είναι από τις πιο μαζικές». Και ανάμεσα σε άλλα κατέληξε: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να επιβάλουμε υπογραφή ικανοποιητικής Σύμβασης. Δεν κάνουμε πίσω. Την άκαμπτη στάση της εργοδοσίας θα τη σπάσει ο αγώνας στο δρόμο, στο γιαπί, στο εργοτάξιο». Στη συγκέντρωση, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, παραβρέθηκε ο Θοδωρής Κούτρας.

Αμεση απάντηση στην πρόκληση

Ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία των εργοδοτών στην οδό Πινδάρου. Φτάνοντας έξω από κτίριο, αντιπροσωπεία των οικοδόμων ενημερώθηκε ότι για μια ακόμη φορά οι μεγαλοεργοδότες απουσίαζαν προκλητικά και πως είχαν στείλει τους υπαλλήλους τους να συναντήσουν την Ομοσπονδία.

Από την κατάληψη των γραφείων των εργοδοτών
Από την κατάληψη των γραφείων των εργοδοτών
Η απάντηση ήταν άμεση. Δεκάδες εργάτες εισέβαλαν στο κτίριο και το κατέλαβαν. Μέσα σε συνθήματα όπως «Η μάχη για αυξήσεις, συντάξεις και μισθούς κερδίζεται με οργάνωση και αγώνες ταξικούς» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», ανάρτησαν ένα από τα πανό της Ομοσπονδίας στο μπαλκόνι του κτιρίου. Λίγο αργότερα, θορυβημένοι οι εργοδότες ειδοποίησαν ότι θα προσέλθουν κανονικά στις διαπραγματεύσεις για την κλαδική Σύμβαση την άλλη Τετάρτη.

Επόμενος σταθμός της πορείας ήταν το υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Σταδίου. Αντιπροσωπεία των οικοδόμων έθεσε στα κυβερνητικά στελέχη ολοκληρωμένο το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των ανατροπών από τους νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθάρισαν παράλληλα ότι ο κλάδος δε θα ανεχτεί καμιά μείωση ή κατάργηση του συντελεστή υπολογισμού των ελάχιστων ενσήμων, όπως μεθοδεύεται, αλλά αντίθετα θα παλέψει για την αύξηση του συντελεστή στα 2 ένσημα ανά τετραγωνικό.

Με επιτυχία δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε όλα τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα και στη Θεσσαλονίκη, με τους οικοδόμους στα εργοτάξια του Μετρό να συμμετέχουν καθολικά στην 24ωρη κινητοποίηση. Νωρίς το πρωί η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του Μετρό. Εθεσε μια σειρά μισθολογικά θέματα, ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, αλλά και το πρόβλημα παύσης των εργασιών που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στα εργοτάξια. Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας απέδωσαν τις όποιες καθυστερήσεις έχουν εκδηλωθεί σε προβλήματα τεχνικού χαρακτήρα και προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους οικοδόμους, δηλώνοντας ότι στο σχήμα μπήκε και νέος επενδυτής, οπότε οι εργασίες θα συνεχιστούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Σε άλλες περιοχές

Τα μεγάλα εργοτάξια νέκρωσαν από χτες τα χαράματα και στην Πελοπόννησο. Από τα μεσάνυχτα, κλιμάκια του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών στις σήραγγες κατά μήκος της - υπό κατασκευή - σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου - Πατρών, καθώς και στη σήραγγα του Αρτεμισίου στα σύνορα Αρκαδίας και Αργολίδας.

Παράλληλα σταμάτησαν οι εργασίες στους οδικούς άξονες Κορίνθου - Τρίπολης και Τρίπολης - Καλαμάτας, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Πελοπόννησο. Καθολική συμμετοχή στην απεργία και μεγάλη συγκέντρωση των απεργών έγινε στο υπό κατασκευή τουριστικό υπερσυγκρότημα χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή της Πύλου, του μεγαλοεφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.

Στην Εγνατία Οδό τα σφυριά δε χτύπησαν στο εργοτάξιο της ΑΕΓΕΚ στη γέφυρα του Αράχθου, με τους οικοδόμους να επιβεβαιώνουν τους σταθερούς δεσμούς που έχει σφυρηλατήσει όλο το προηγούμενο διάστημα με το ταξικό σωματείο στα Γιάννενα και την Ομοσπονδία. Στο Αγρίνιο επίσης παρέλυσαν τα εργοτάξια κατασκευής του νέου νοσοκομείου και της παράκαμψης του Αγρινίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ