Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Ολοταχώς προς συμφωνία παρά τις αντιδράσεις

ΠΡΑΓΑ.--

Στην Τσεχία θα φτάσει στις 8 Ιούλη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, για να υπογράψει συμφωνία με την τσέχικη κυβέρνηση για την εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ. Μέχρι τώρα, έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της βασικής συμφωνίας και μένει η διαπραγμάτευση του παραρτήματος που θα ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, την παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών σε τσέχικο έδαφος.

Η «ασπίδα» έχει προκαλέσει τη σημαντική αντίδραση του τσέχικου λαού. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις πάνω από τα δύο τρίτα των Τσέχων αντιτάσσονται στα αμερικανο-τσέχικα σχέδια εγκατάστασής της στη χώρα τους. Σημαντική είναι επίσης και η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας όσο και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας προς αυτήν την κατεύθυνση με συλλογή υπογραφών, συγκεντρώσεις και συζητήσεις με το λαό.

Πάντως, η προσπάθεια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας να υπάρξει διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ σχετικά με την «ασπίδα», με μια ψηφοφορία σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής την Τετάρτη, τελικά απέτυχε αφού το αίτημά τους υπερψήφισαν μόνο οι 91 από τους παρόντες 188 βουλευτές, ενώ 12 βουλευτές απουσίαζαν. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τη Βουλή, όπου απαιτείται η πλειοψηφία 101 βουλευτών, ωστόσο ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μόνο 100 έδρες στο σύνολο των 200. Υπάρχουν, όμως, οι τέσσερις αποσκιρτήσαντες Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές που πιθανά να υπερψηφίσουν τη συμφωνία αλλά και 4 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που φέρονται αντίθετοι στην εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της «ασπίδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ