Σάββατο 28 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή» - Χρήστος Τσαντής «Το πηγάδι». Βιοπαλαιστής από παιδί, συνδικαλιστής σήμερα, εργάτης των χεριών και του πνεύματος ο 35χρονος Χρήστος Τσαντής, μ' αυτό το δεύτερο μυθιστόρημά του, «ζωγραφίζει» το σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό μας βίο, πλήθος οικεία, καθημερινά πρόσωπα, με το μόχθο, τα βάσανα, συγχύσεις, αλλά και τον αγώνα και τα όνειρά τους για να βγουν από το σημερινό, σκοτεινό κοινωνικό «πηγάδι».

-- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Τασούλα Δ. Τσιλιμένη «Εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο (Οψεις και απόψεις)» (μελέτη - οδηγός για την εξέλιξη της εικονογράφησης του παιδικού βιβλίου, τη συμβολή της στην παιδευτική και καλαισθητική καλλιέργεια του παιδιού, τη σχέση της εικόνας με το θέμα του βιβλίου. Η μελέτη περιλαμβάνει ειδική βιβλιογραφία και παράρτημα εικόνων από παιδικά βιβλία).

-- Δ. Παπαδήμα: Ι. Μ. Χατζηφώτης «Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων στην Τουρκοκρατία». (Ιστορικοκοινωνική μελέτη στη σειρά «Λαοί και Πολιτισμοί», με 16 έγχρωμες εικόνες σε ειδικό παράρτημα, πλούσια βιβλιογραφία. 2η έκδοση).

-- Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου. (Μαυρομιχάλη 15, 10679, Αθήνα, 210-3639.336). Νίκος Σαραντάκος «Γλώσσα μετ' εμποδίων (Συμβολή στη χαρτογράφηση του γλωσσικού ναρκοπεδίου)». Μεταφραστής, συγγραφέας, μελετητής της γλώσσας μας ο Ν. Σαραντάκος με αυτήν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα - μελέτη, σε πέντε κεφάλαια και επίμετρο, καταγράφει πλήθος φαινόμενα, κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα, ορθές και στρεβλές, ωφέλιμες και βλαβερές απόψεις για την ελληνική γλώσσα, προβλήματα στην εκπαίδευση, διδασκαλία, στη γραπτή και προφορική χρήση της γλώσσας μας, τα γλωσσικά «δάνεια» που δίνει και παίρνει, τη συνεχιζόμενη και σήμερα «μάχη» μεταξύ δημοτικής και καθαρεύουσας, τη σημερινή λεξιπενία μας και πολλές άλλες πτυχές του γλωσσικού φαινομένου.

-- Καστανιώτης. Κώστας Παπαϊωάννου «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει... (Μια πολιτική ανασκο(λο)πηση της Ιστορίας. 1944 - 2007)». «Βετεράνος» της δημοσιογραφίας, με μακρόχρονη θητεία στο πολιτικό ρεπορτάζ, επί 26 χρόνια εκδότης - διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίας «Ποντίκι», μεθοδικός στη συλλογή και ανάλυση πολιτικών ντοκουμέντων και ποικίλων τεκμηρίων, ο Κ. Παπαϊωάννου σε αυτό το βιβλίο, διαρθρωμένο σε τρία μέρη, δημιουργεί ένα πολύπτυχο «πανόραμα» της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας, ιστορία δεμένη στο άρμα της αμερικανοκρατίας, κρυφά και φανερά, με «μοχλούς» ντόπιους και ξένους πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς παράγοντες, εκλογικά και στρατιωτικά πραξικοπήματα και κυβερνήσεις. Το βιβλίο περιλαμβάνει εκτενείς σημειώσεις και εύγλωττο παράρτημα φωτογραφιών.

-- «Μεταίχμιο»: Νταϊάν Μίντλμπρουκ «Sye//// Peath - Ted Hughes τετ α τετ». (Μετάφραση - επίμετρο Βασίλης Μανουσάκης. Βιογραφία των ποιητών Σύλβια Πλαθ - Τεντ Χιούζ, την αλληλοεπίδραση του έργου τους, τον έρωτα, το γάμο, το χωρισμό τους και την αυτοκτονία της Πλαθ. Περιλαμβάνονται εκτενείς βιοεργογραφικές σημειώσεις και πλούσια βιβλιογραφία).

-- Τζίλιαν Φλιν «Αιχμηρά αντικείμενα». (Μετάφραση Γωγώ Αρβανίτη, αστυνομικό μυθιστόρημα). Νίνος Φένεκ Μικελίδης «Εκλειψη και άλλα ποιήματα». (Νέα ποιητική συλλογή του γνωστού κριτικού κινηματογράφου). Γιάννης Η. Παππάς «Στην άκρη του ονείρου». (Ποιητική συλλογή). Ερση Σεϊρλή «Νέοι άντρες». (Μυθιστόρημα).

-- «Αγρα»: Κλαίρη Μιτσοτάκη «Οι παράξενοι λόγοι της κυρίας Μποβαρύ». (Στοχαστικό κείμενο για τη μυθιστορηματική «Μαντάμ ντε Μποβαρύ»). Αγκότα Κριοτόφ «Η αναλφάβητη». (Μετάφραση Αργυρώ Μακάρωφ. Αυτοβιογραφικό αφήγημα της Ουγγαρέζας δραματουργού - πεζογράφου).

-- «Ευρασία» (Ομήρου 7, 10672 Αθήνα, 210-3614.968): Μιλτιάδης Ν. Θεοδοσίου «Η φιλοσοφία του Wittgenstein (Η στροφή στην ερμηνεία και αποτίμησή της)». (Πρόλογος - επιμέλεια Κωστής Μ. Κωβαίος. Μελέτη για τη φιλοσοφική θεωρία του Λούντβιχ Βίτκενστάιν και την επανεκτίμησή της, σήμερα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ