Σάββατο 28 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ «ΖΗΜΕΝΣ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν υπάρχουν λύσεις έξω από τη σύγκρουση με το κεφάλαιο

Παρέμβαση σε σύσκεψη φορέων έκαναν χτες η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ

Οσο οι τηλεπικοινωνίες και οι άλλοι τομείς στρατηγικής σημασίας θα παραμένουν στα χέρια του πολυεθνικού κεφαλαίου, τόσο τα εργοστάσια θα κλείνουν και οι εργαζόμενοι θα στοιβάζονται κατά χιλιάδες στις στρατιές των ανέργων. Αυτό αναδεικνύεται και με την περίπτωση του εργοστασίου της ΖΗΜΕΝΣ στη Θεσσαλονίκη, από το οποίο θέλει να απαλλαγεί η μητρική εταιρεία, στο πλαίσιο της απόφασης να εγκαταλείψει τον τομέα παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού.

Στο εργοστάσιο εργάζονται 265 εργαζόμενοι και άλλοι 150 σε μονάδες βιομηχανικής υπεργολαβίας που λειτουργούν εντός των εγκαταστάσεων και παράγουν προϊόντα μόνο για τη ΖΗΜΕΝΣ. Επίσης απασχολούνται άλλοι 288 εργαζόμενοι στο κέντρο ανάπτυξης λογισμικού που βρίσκεται στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη φορέων που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΕΚΘ και του Σωματείου Εργαζομένων της ΖΗΜΕΝΣ, εκφράστηκε η αγωνία των εργαζομένων για τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν οριστικά και η απόφασή τους να αγωνιστούν για να αποτρέψουν τα σχέδια της πολυεθνικής. Ταυτόχρονα όμως αποτυπώθηκαν ολοκάθαρα και τα παιχνίδια που επιχειρούν να παίξουν στις πλάτες τους οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, βουλευτές και συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ (Β. Μουτάφης) και του ΕΚΘ (Ν. Γιαννόπουλος και Η. Περπερίδης).

Προτάσεις στα μέτρα του κεφαλαίου

Ολοι τους, παρά τις βροντόφωνες δηλώσεις για «ανένδοτο αγώνα» ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο, προωθούν τη «λύση» της παράτασης στο λουκέτο μέχρι να βρεθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής που θα αγοράσει το εργοστάσιο και θα βάλει στο χέρι και το οικόπεδο - φιλέτο, έκτασης 105 στρεμμάτων που βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα στη σύσκεψη εμφανίστηκε και ένας εκ των επιχειρηματιών που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας. Πρότεινε, η κυβέρνηση να εντάξει τη ΖΗΜΕΝΣ στη Ζώνη Καινοτομίας ώστε να ωφεληθεί από τα κίνητρα και να παραμείνει σε λειτουργία το εργοστάσιο μέχρι να βρεθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής, ο οποίος όμως, όπως είπε, θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή της παραγωγικής δραστηριότητας.

Από την άλλη, η οργανωτική γραμματέας του ΕΚΘ Δ. Χαραλαμπίδου (ΣΥΝ) έδειξε ως δρόμο για τη λύση την παρέμβαση του τραπεζικού κεφαλαίου. Οπως είπε, πρέπει η Εθνική Τράπεζα (κατέχει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης) να παρέμβει. Και πρόσθεσε ότι η εμπειρία έδειξε πως αν δεν υπήρχε η Εμπορική Τράπεζα στα «Λιπάσματα» δε θα είχε αποτέλεσμα ο αγώνας των εργαζομένων. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα στην περίπτωση της ΒΦΛ; Λουκέτο στο εργοστάσιο και εκατοντάδες θέσεις εργασίας χαμένες.

Ενιαίος φορέας τηλεπικοινωνιών η λύση

Η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα τηλεπικοινωνιών μέσα στον οποίο θα είναι ενταγμένη η ΖΗΜΕΝΣ και οι άλλες μονάδες παραγωγής τηλεπικοινωνιακού - ηλεκτρονικού υλικού, είναι η μόνη λύση που μπορεί να εγγυηθεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας. Αυτή η λύση πρέπει να γίνει υπόθεση διεκδίκησης και πάλης όλου του εργατικού κινήματος, όπως είπε η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη σύσκεψη.

Και ο Σ. Ζαριανόπουλος, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, θύμισε ότι λύση υπήρχε από παλιά αλλά δεν την ήθελαν οι κυβερνήσεις. Τη δεκαετία του '70 είχε δημιουργηθεί η κρατική εταιρεία ΕΛΒΗΛ (βιομηχανία ηλεκτρονικού υλικού) που τη δεκαετία του '80 σταμάτησε να λειτουργεί για να μην «κόψει τα φτερά» από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ του Κόκκαλη.

Και οι δυο ξεκαθάρισαν στους εργαζόμενους πως λύσεις δεν μπορούν να προκύψουν χωρίς σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ του κεφαλαίου, που επιδοτεί τις επιχειρήσεις για να κλείνουν τα εργοστάσια και να τα μεταφέρουν αλλού, χωρίς σύγκρουση με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Και κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για να μη χαθεί ακόμα ένα εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, για να μη στερηθεί η χώρα από μια στρατηγική βιομηχανία, για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ