Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΑΡΑ
Αβέβαιο το μέλλον για εκατοντάδες εργαζόμενους

Αγωνιστικός αναβρασμός στις επιχειρήσεις της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού. Με τον εφιάλτη της απόλυσης ζουν και οι 500 υπάλληλοι της «Lannet AE»

Τον πέλεκυ της ανεργίας βλέπουν να πλησιάζει τα κεφάλια τους εκατοντάδες εργάτες, όπως οι γονείς του μικρού της φωτογραφίας

Motion Team

Τον πέλεκυ της ανεργίας βλέπουν να πλησιάζει τα κεφάλια τους εκατοντάδες εργάτες, όπως οι γονείς του μικρού της φωτογραφίας
Τις οδυνηρές συνέπειες που έχει για την εργατική τάξη η πολιτική που στηρίζει την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου αναδεικνύει η αντιμετώπιση των εργαζομένων του ομίλου Λαναρά από την εργοδοσία, η οποία, με την ανοχή της κυβέρνησης, δήλωσε ανήμπορη να δώσει όσα τους χρωστάει και, εντελώς ανερυθρίαστα, τους κάλεσε να γίνουν υπερασπιστές των δικών της συμφερόντων!

Σε χτεσινή συνάντηση με εργαζόμενους από το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στο Βαθύ Εύβοιας, που συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κτίριο του ομίλου στην Αθήνα, ο γενικός διευθυντής Προσωπικού, Ν. Παπαπάνου, είπε ότι χωρίς δάνειο η εταιρεία δεν μπορεί ούτε να τους πληρώσει, ούτε να λειτουργήσει τα εργοστάσια. Προσπαθώντας να τους αποπροσανατολίσει και να καλλιεργήσει στους εργαζόμενους τη λογική του «όλοι είμαστε μια οικογένεια», η εργοδοσία τους κάλεσε να πιέσουν την κυβέρνηση για τη δανειοδότησή της.

Στην ίδια κατεύθυνση εξουδετέρωσης των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, η διεύθυνση της εταιρείας απαίτησε τον αποκλεισμό της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) από τη συνάντηση, ενοχλημένη από τον αγώνα που δίνει αταλάντευτα η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΟΕΚΙΔΕ, η Εθνική Τράπεζα έχει εγκρίνει το δάνειο που ζήτησε ο Λαναράς, αλλά η εταιρεία δεν πληρώνει τους εργαζόμενους, ουσιαστικά εκβιάζοντας για νέο δάνειο για λογαριασμό της «Lannet ΑΕ».

Συντονίζουν τον αγώνα τους

Απ' τη μεριά τους οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι δεν πρόκειται να γίνουν φερέφωνα της εργοδοσίας, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει το εργοστάσιο να λειτουργεί, να πληρωθούν και να μη χάσουν τη δουλειά τους. Την ίδια στιγμή, η ΟΕΚΙΔΕ καταγγέλλει τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις και συμβάλλοντας στην οργάνωση του αγώνα βρίσκεται ήδη σε επαφή με όλες τις μονάδες του ομίλου για το συντονισμό της δράσης και τη διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων, συναντώντας σημαντική ανταπόκριση.

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους αποτυπώνεται και στις νέες αποφάσεις για επίσχεση εργασίας. Εκτός από τους εργάτες στα κλωστήρια «Μαρώνεια» της Κομοτηνής και στο εργοστάσιο της Εύβοιας που βρίσκονται σε επίσχεση από προχτές, αντίστοιχες αποφάσεις πήραν οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια Γ΄ (Νάουσα), στη ΦΑΝΚΟ (Κομοτηνή), στο Δούβρο (Θεσσαλονίκη) και την ΟΤΤΟ Εβρος (Αλεξανδρούπολη).

Κινδυνεύουν άλλοι 500 στη «Lannet»

Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, δικαιολογημένη είναι η ανησυχία των 500 εργαζομένων της «Lannet ΑΕ» (μέλους επίσης του ομίλου Λαναρά) οι οποίοι, για περίπου ένα 6μηνο, αντιμετώπισαν σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές, διάρκειας από λίγες μέρες μέχρι και δύο μήνες. Μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν μέχρι και το Μάη.

Στο μεταξύ, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε χτες την προσωρινή διακοπή ορισμένων κυκλωμάτων διασύνδεσης προς την εταιρεία «Lannet» λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών της, μια μέρα μετά το αίτημα της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο, λόγω σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας και «μέχρι την ημέρα που η εταιρεία θα είναι σε θέση να δημοσιοποιήσει ένα πακέτο μέτρων για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της». Στην ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ προσθέτει ότι η εταιρεία εκδήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τον Οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρότι «η ίδια εισέπραττε κανονικά τους λογαριασμούς των πελατών της».

Οι εξελίξεις φέρνουν σε δύσκολη θέση και τους περίπου 15.000 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας της εταιρείας, ενώ λέγεται ότι προ των πυλών βρίσκεται η εξαγορά της από ισχυρό τηλεπικοινωνιακό όμιλο που θα καταθέσει προσφορά από μέρα σε μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ