Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
Κοινό «παιχνίδι» στα Βαλκάνια

Στο στρατό κατοχής στα Βαλκάνια (στο Κοσσυφοπέδιο που αποσπάστηκε από τη Σερβία, αφού πρώτα διαλύθηκε από τους ιμπεριαλιστές) συμμετέχουν και Ελληνες στρατιώτες

Associated Press

Στο στρατό κατοχής στα Βαλκάνια (στο Κοσσυφοπέδιο που αποσπάστηκε από τη Σερβία, αφού πρώτα διαλύθηκε από τους ιμπεριαλιστές) συμμετέχουν και Ελληνες στρατιώτες
Το κοινό ενδιαφέρον και το ρόλο των χωρών τους ως «ενδιάμεσων παικτών» στην περιοχή των Βαλκανίων ανέδειξαν ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο καγκελάριος της Αυστρίας κατά τις συνομιλίες που είχαν χτες στη Βιέννη.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Αλφρεντ Γκούζενμπάουερ ανέφερε ότι με τον Καρ. Παπούλια, είχαν μια καλή και διεξοδική συζήτηση κυρίως για τις παραπέρα εξελίξεις στα Βαλκάνια, την κατάσταση στη Σερβία και στο Κόσσοβο. «Ως οι πλησιέστερες προς την περιοχή χώρες της ΕΕ και ως οι έχουσες τις πλέον προηγμένες οικονομίες, η Αυστρία και η Ελλάδα έχουν μια μεγάλη κοινή ευθύνη για την παραπέρα εξέλιξη των Βαλκανίων», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί το ζωηρό ενδιαφέρον για την ενίσχυση της θέσης των δύο κρατών στην περιοχή και την απόσπαση μεγαλύτερου μεριδίου στις αγορές.

Οι δύο επικεφαλής κρατών υποστηρίζουν τη «σταθερότητα» στα Βαλκάνια και πως αυτή πρέπει να συνδέεται στενά με τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ. Ειδικά ο Ελληνας Πρόεδρος εμφανίστηκε ως αξιόπιστος υποστηρικτής της πορείας των κρατών στην ΕΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τους το υποσχεθήκαμε και πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, μη αναιρώντας αυτά που υποσχεθήκαμε».

Ο Καρ. Παπούλιας εξέφρασε τη λύπη του για την αδιάλλακτη, σχεδόν εχθρική, όπως είπε, στάση και θέση που έχει η ΠΓΔΜ απέναντι στην Ελλάδα. «Δυστυχώς η Ελλάδα δεν εισπράττει μέχρι σήμερα παρά έναν κενό αλυτρωτισμό, έναν εχθρικό αλυτρωτισμό», τόνισε ο Κ. Παπούλιας, επισημαίνοντας ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες, τουλάχιστον η ελληνική θέση, έτσι όπως διατυπώθηκε από τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Βουκουρέστι, δεν μπορεί να αλλάξει».

Σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο, ανέφερε πως η Ελλάδα παρακολουθεί την κατάσταση με εξαιρετική προσοχή, γιατί θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο πρόβλημα. Οπως σημείωσε, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν αναγνώρισαν ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσσόβου και νομίζει πως αυτό γίνεται γιατί η εκτίμησή της είναι ότι θα πρέπει να γίνουν μικρά και προσεκτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός Πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας και στην ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ, επισήμανε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν καλές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, όμως οποιασδήποτε μορφής πρόβλεψη, και πόσο μάλλον διαβεβαίωση, δεν μπορεί να υπάρξει. Ο ίδιος πιστεύει πως η Τουρκία οικονομικά χαρακτηρίζεται από δυναμική ανάπτυξη, παρατηρείται πως τα ποσοστά ανάπτυξής της είναι ολοένα και μεγαλύτερα και προβλέπεται ότι τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα είναι ακόμη πιο σημαντικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ