Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καταψήφισε το ΑΚΕΛ την Ευρωσυνθήκη

Ενάντια στη Συνθήκη της Λισαβόνας ψήφισε το ΑΚΕΛ, στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 56μελές Σώμα ενέκρινε τελικά το κείμενο με 31 ψήφους υπέρ, 18 κατά και μία αποχή. Τη νέα Ευρωσυνθήκη, στήριξαν με την ψήφο τους το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΚΣ ΕΔΕΚ και το Ευρωπαϊκό Κόμμα, ενώ απείχαν οι Οικολόγοι.

Ο Αντρος Κυπριανού, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ και βουλευτής του Κόμματος, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, τόνισε ότι μετά την απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» «οι πολίτες της ΕΕ κρατήθηκαν εκτός της περισυλλογής» και το Κείμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας «που παρουσιάζεται ενώπιον των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί ουσιαστικά την επιστροφή της Συνταγματικής Συνθήκης με επιφανειακές, κατ' όνομα, αλλαγές. Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη διατηρεί αναλλοίωτο το 95% των προνοιών της Συνταγματικής Συνθήκης».

Οπως υπογράμμισε ο Α. Κυπριανού «οι επιφανειακές αλλαγές που έγιναν, οδηγούν σε ένα αντικειμενικό γεγονός: ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες όχι μόνο δεν εισακούστηκαν αλλά αποκλείστηκαν από τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης», και δε θα έχουν τον τελικό λόγο για μια Συνθήκη που θα επιφέρει βαθιές αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι το Κόμμα «δεν υποκύπτει σε ψευτοδιλήμματα ότι αν δεν εγκριθεί η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, θα επιστρέψουμε σε κάτι χειρότερο», τονίζοντας ότι «η ουσία της βρίσκεται στις πολιτικές θέσεις, που προωθούνται και εφαρμόζονται και όχι στο εύρυθμο της λειτουργίας της Ενωσης».

Αναφερόμενος στις αιχμές των άλλων κομμάτων για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, στο ζήτημα, ο Α. Κυπριανού τόνισε ότι «ο Δ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε προεκλογικά, και μετεκλογικά, ότι θα τιμήσει την υπογραφή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνέχεια και πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού οι υπογραφές της κυβέρνησης», υπογραμμίζοντας ότι «το ΑΚΕΛ, ως κόμμα, έχει κάθε δικαίωμα να υποστηρίξει τη δική του θέση, που προέκυψε μέσα από διάλογο στα συλλογικά του όργανα. Ως ΑΚΕΛ καταψηφίζουμε την επικύρωση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης γιατί επιλέγουμε τον αγώνα και τη διεκδίκηση».

Αντίστοιχα κινήθηκε στην επιχειρηματολογία και ο Νίκος Κατσουρίδης, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ και βουλευτής, σημειώνοντας ότι «η σπουδή που επιδεικνύεται σχεδόν πανευρωπαϊκά για τη γρήγορη επικύρωση της Συνθήκης μέσω του Κοινοβουλίου χωρίς ενημέρωση και συζήτηση εξυπαρχής, καταδεικνύει το έλλειμμα δημοκρατίας που έτσι και αλλιώς υπάρχει και το οποίο βέβαια γίνεται πιο έντονο με τη νέα Συνθήκη».

Σήμερα ολοκληρώνεται η Ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό

Στο μεταξύ σήμερα αναμένονται οι τοποθετήσεις όσων συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, μετά την ενημέρωση του Κυπρίου Προέδρου για τη συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την 1η Ιούλη και περαιτέρω δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των επαφών.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση για το κοινό ανακοινωθέν, υποστήριξε ότι «εάν πρόκειται να υπάρξει μια ενιαία Κύπρος, είναι οριστικό ότι θα υπάρξει μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ