Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Με τα τρακτέρ στο δρόμο

Μαζική και δυναμική κινητοποίηση δεντροκαλλιεργητών που ζητούν πλήρη αποζημίωση για τις μεγάλες ζημιές λόγω της καρπόπτωσης

Μαζική και μαχητική κινητοποίηση διοργάνωσαν, χτες το πρωί, αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιριστικές οργανώσεις του Τυρνάβου, με κύριο αίτημα την καταβολή πλήρους αποζημίωσης για τη μεγάλη ζημιά που έχει προκληθεί στις δεντροκαλλιέργειες της περιοχής, λόγω της καρπόπτωσης. Εκατοντάδες αγρότες, με δεκάδες τρακτέρ, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και διατράνωσαν την απόφασή τους ν' αγωνιστούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που είναι επείγοντα και ζωτικά, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Μετά από τις ομιλίες στη συγκέντρωση - κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ν. Μπαντόγιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και αντιδήμαρχος του δήμου Τυρνάβου -, οι αγρότες πήραν τα τρακτέρ τους και πήγαν στην Εθνική Οδό Λάρισας - Ελασσόνας, την οποία και απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα, στο ύψος της γέφυρας έξω από τον Τύρναβο. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Τυρνάβου, Χρ. Κιτσίδης, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρ. Μαρούδας κ.ά.

Στο ψήφισμα της κινητοποίησης αναφέρεται ότι η ζημιά που έχει προκληθεί στα δέντρα λόγω της καρπόπτωσης είναι πολύ μεγάλη - αυτό αποδεικνύεται και από τις πρώτες εκτιμήσεις γεωπόνων που επισκέφτηκαν τα περιβόλια - και με δεδομένο ότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό - αγγίζει τα 1.500 ευρώ το στρέμμα - οι αγρότες έχουν υποστεί τεράστια απώλεια στο εισόδημα, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ.

Οι πληγέντες παραγωγοί ζητούν:

1. Αποζημίωση για το 100% της ζημιάς που έχει υποστεί κάθε περιβόλι.

2. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να προβλέπεται αποζημίωση σε όλες τις καλλιέργειες, για όλες τις αιτίες, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

3. Να παρέμβει η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση τιμής στα βιομηχανικά ροδάκινα και αχλάδια που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και θ' αφήνει ένα αξιοπρεπές κέρδος, ώστε να μπορούν να ζήσουν οι αγροτικές οικογένειες. Οι τιμές που ζητούν οι παραγωγοί είναι 0,35 ευρώ το κιλό για τα ροδάκινα και 0,45 ευρώ για τα αχλάδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ