Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ρεσιτάλ δημαγωγίας σε βάρος των εργαζομένων

Τις θέσεις του ΚΚΕ για ουσιαστική προστασία του λαϊκού εισοδήματος παρουσίασε η Δ.Μανωλάκου

Μόνον ως δικομματικός εμπαιγμός των λαϊκών στρωμάτων που βιώνουν τις πολιτικές λιτότητας μπορεί να εκληφθεί η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του υπερδανεισμού των λαϊκών νοικοκυριών. Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ υπερθεμάτισαν για την ανάγκη ...προστασίας του δανειολήπτη, προσπερνώντας το ότι την ακρίβεια δημιουργούν οι δικές τους πολιτικές.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής του Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε πως για να παρθούν πραγματικά μέτρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, απαιτείται σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «σημαντικά μέτρα που ίσως ανακούφιζαν, δεν είναι αποδεκτά από την καπιταλιστική ΕΕ ούτε μπορεί μια χώρα - μέλος να λειτουργήσει μεμονωμένα αφού, λόγω της ΟΝΕ - για την οποία μαζί πανηγύριζαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - εκχωρήθηκε νομισματική πολιτική του κάθε κράτους - μέλους στην ΕΕ και την ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Η βουλευτής του ΚΚΕ σχολιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι επιχειρεί «να περιορίσει και να αποδώσει τις ευθύνες για την υπερχρέωση των λαϊκών οικογενειών αποκλειστικά στην πολιτική της κυβέρνησης, αποδίδοντας το φαινόμενο της υπερχρέωσης των νοικοκυριών στην ασυδοσία και αυθαιρεσία των τραπεζών, περιορίζοντας την κριτική στους όρους δανειοδότησης, αποφεύγοντας έτσι να αναφερθεί στις αιτίες που οδηγούν τους εργαζόμενους στον τραπεζικό δανεισμό και αυτό είναι το κύριο».

Αναφερόμενη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά και οι δύο ότι ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης τροφοδοτείται από τον τραπεζικό δανεισμό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πιστωτική επέκταση στις λαϊκές δυνάμεις, ως επίπεδο κατανάλωσης, είναι απαραίτητη στην παραγωγή και αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Γνωρίζετε το σημαντικό ρόλο των τραπεζών στην επιτάχυνση και το δυνάμωμα συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της οικονομίας». Παράλληλα, χαρακτήρισε τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες ως μέτρα φτωχοκομείου».

Τέλος, η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για βασικό μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, κατάργηση διοδίων και τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, έλεγχο τιμών και ποιότητα τροφίμων, πρώτα απ' όλα στις παραγωγικές, εμπορικές αλυσίδες, επιδότηση ενοικίου για τους άνεργους νέους και νέες, άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια και απόκτηση κύριας κατοικίας κλπ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός ανάπτυξης Γ. Βλάχος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «φέρατε μια πρόταση που δεν είχατε δουλέψει», αφού «περισσότερο δημιουργεί εντυπώσεις παρά δίνει λύσεις στα προβλήματα», ενώ πολλές «διατάξεις έχουν ήδη εναρμονιστεί στο ελληνικό δίκαιο». Οσον αφορά στο θέμα του δανεισμού από τις τράπεζες, προανήγγειλε νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το θέμα, προσθέτοντας ότι λαμβάνονται μέτρα, για να έχουμε «διαμόρφωση κουλτούρας σωστού δανεισμού».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε με φραστικές αντικυβερνητικές κορόνες να αποκρύψει την πολιτική σύμπλευσης του κόμματός του με τη ΝΔ. Οπως είπε, με την πολιτική της ΝΔ η χώρα μας δεν παράγει προϊόντα ανταγωνιστικά και ποιοτικά και το έλλειμμα ισοζυγίου είναι πια εκρηκτικό, πρωτοφανές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ