Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μόνο ο αγώνας θα φέρει λύση!
  • Δυναμική αγροτική κινητοποίηση, με τρακτέρ, χτες στην Καρδίτσα
  • Ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων που ανήκουν στην ΠΑΣΥ

Eurokinissi

Η χτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα, δείχνει ότι οι αγρότες της και, γενικότερα, της Θεσσαλίας είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν δυναμικά για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρουν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, που καταστρέφει την αγροτική παραγωγή.

Οι αγρότες από χωριά του Δήμου Ταμασίου, που συγκεντρώθηκαν, με τρακτέρ, στην Εθνική Οδό Καρδίτσας - Αθήνας και την απέκλεισαν, συμβολικά, στη γέφυρα που βρίσκεται στα όρια των Νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας, διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα, αν δε δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα αποζημιωθούν, στο ακέραιο και με εξατομίκευση, για τις ζημιές από τη λειψυδρία, ότι θα ολοκληρωθούν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, το αρδευτικό δίκτυο Σμοκόβου και θα συνδεθούν άμεσα με τον υπάρχον δίκτυο οι αγωγοί Σ3 και Σ4 και ότι θα χρηματοδοτηθούν οι παραγωγοί για την εγκατάσταση του συστήματος «στάγδην άρδευσης».

Διαμήνυσαν, επίσης, ότι είναι, πλέον, πεισμένοι ότι την ευθύνη για το πρόβλημα της λειψυδρίας φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν προχωρούν τα έργα υποδομής και δεν πρόκειται να μπουν στην αποπροσανατολιστική «συζήτηση» ποιο από τα δυο κόμματα έχει την περισσότερη και ποιο τη λιγότερη ευθύνη, όπως προσπαθούν να τους βάλουν οι τοπικοί εκπρόσωποί τους. Κι αυτό το αντελήφθησαν καλά, οι αντιπρόσωποι της Νομαρχίας και δήμων της περιοχής, που πήγαν στη χτεσινή κινητοποίηση με σκοπό να «σπείρουν» στους αγωνιζόμενους αγρότες το «δικομματικό καυγά», με στόχο την απόσειση των κοινών ευθυνών του δικομματισμού και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνέντευξη Τύπου

Χτες, το μεσημέρι, στη Λάρισα, εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισαν ότι το πρόβλημα του νερού και των αναγκαίων έργων υποδομής που χρειάζονται, είναι κατεξοχήν πολιτικό πρόβλημα.

Και εξήγησαν: Για χρόνια ακούμε ανέξοδες υποσχέσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όμως τα βασικά έργα υποδομής που θα έλυναν το πρόβλημα (εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, Λίμνη Σμοκόβου, Λίμνη Κάρλα, έργα εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, έργα συγκράτησης των νερών της βροχής κλπ) δεν έχουν γίνει ακόμη. Σοβαρότατη καθυστέρηση υπάρχει και σε μια σειρά μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά έργα, όπως η αξιοποίηση του Πηνειού, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες, φράγματα κλπ.

Ευθύνες - συνέχισαν - έχουν και οι νομάρχες και δήμαρχοι, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την έλλειψη νερού, αλλά, επί της ουσίας, συμφωνούν με την πολιτική που ακολουθείται, δεν έχουν καμιά διάθεση να συγκρουστούν μαζί της, γι' αυτό δεν ξεσηκώνουν τον κόσμο, προκειμένου να επιβάλλουν την κατασκευή των έργων.

Η έλλειψη του νερού, τα έργα που δεν έγιναν τόσα χρόνια - επισήμαναν στη συνέχεια - λειτούργησαν, αντικειμενικά, ως ακόμη ένα μέσο πίεσης για τους μικρομεσαίους αγρότες να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, καθώς χωρίς νερό δεν υπάρχει βάση για καλλιέργεια χωραφιών ή, στην καλύτερη περίπτωση, αποκλείονται κάποιες καλλιέργειες.

Εχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη φιλολογία για τις ευθύνες των αγροτών που σπαταλάνε νερό, όμως δε λέγεται το πιο απλό, πως νερό υπάρχει και αν γίνονταν τα απαραίτητα έργα θα υπήρχε ακόμη πιο πολύ. Το πρόβλημα, συνεπώς, δεν είναι η δήθεν κατασπατάληση από τους αγρότες, αλλά οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν έκαναν τα απαραίτητα έργα. Πολύτιμος στυλοβάτης της πολιτικής της ΕΕ και στο θέμα της λειψυδρίας αποδείχνεται ο ΣΥΝ, που αντιτάσσεται στην εκτροπή του Αχελώου και προτείνει να πληρώνουν οι αγρότες το αρδευτικό νερό.

Το πρόβλημα της κατασκευής των αναγκαίων έργων υποδομής δεν πρόκειται να λυθεί αν δε γίνει υπόθεση του μαζικού, λαϊκού κινήματος, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Η συμμετοχή και κινητοποίηση των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι ο μόνος δρόμος για άσκηση πίεσης και ουσιαστικής διεκδίκησης των αναγκαίων έργων υποδομής. Με ένα τέτοιο πλαίσιο και προσανατολισμό, υπάρχουν οι δυνατότητες να αποσπάσουμε όχι υποσχέσεις, αλλά έργα και κατακτήσεις.

Εχουν γίνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η συγκρότηση Επιτροπής Φορέων στη Λάρισα και Επιτροπών Αγώνα ανά περιοχή, ενώ, ήδη, ξεκίνησαν και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι διεκδικήσεις

Στις διεκδικήσεις που προωθεί το συνεπές αγροτικό κίνημα, περιλαμβάνονται:

  • 100% αποζημίωση σε όσους αγρότες πάθουν ζημιά από την ξηρασία.
  • Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, που σημαίνει δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης του νερού.
  • Συγκεκριμένη χρονική δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των εργασιών για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου και αξιοποίηση αυτών των νερών με τα απαραίτητα δίκτυα.
  • Ολοκλήρωση των έργων του Σμοκόβου και της Κάρλας με τα αναγκαία συνοδευτικά έργα αξιοποίησης αυτών των νερών.
  • Ολοκλήρωση των έργων για συγκέντρωση και αποθήκευση των επιφανειακών νερών σύμφωνα και με τις διεκδικήσεις του αγροτικού κινήματος.
  • Μέτρα άμεσης ενίσχυσης των νερών του Πηνειού σε συνδυασμό με μέτρα περιορισμού της ρύπανσής του.
  • Εκσυγχρονισμός των αρδευτικών και υδρευτικών δικτύων και κατασκευή νέων σύγχρονων για να μειωθεί η απώλεια νερού που φτάνει, σήμερα, ως και 50%.
  • Μέτρα προστασίας της ποιότητας του νερού με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
  • Επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, στην προστασία, στις χρήσεις και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και κατά υδατικό διαμέρισμα.
  • Προστασία των δασών, που ευνοούν τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Οικονομική ενίσχυση των μικρών και μεσαίων αγροτών για την αξιοποίηση κατάλληλων αρδευτικών συστημάτων που κάνουν εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού («στάγδην άρδευση»).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ