Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κλιμακώνουν τη «στρατηγική της Λισαβόνας»...

«Παροχές» - εμπαιγμό για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας, που παράγει η εφαρμοζόμενη πολιτική

Τη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης διαμηνύουν, σε κάθε τόνο, η κυβέρνηση, η ΕΕ, όπως και οι διεθνείς οργανισμοί και κέντρα εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Στόχος τους είναι να εδραιώσουν στα λαϊκά στρώματα την αντίληψη γύρω από τις «δυσκολίες» και «αβεβαιότητες» που αντιμετωπίζει η «οικονομία», προκειμένου να στρώσουν το χαλί για τη λήψη συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, τα λαϊκά στρώματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη επίθεση από την πλευρά της πλουτοκρατίας. Η βασική συνταγή τους συνοψίζεται στην παραπέρα ενίσχυση και επιτάχυνση της «Στρατηγικής της Λισαβόνας», στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και «επιχειρηματικότητας», στην «επικαιροποίηση» των λεγόμενων εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων.

Το «καρότο» σε αυτήν την πολιτική είναι κάποιες «παροχές» - εμπαιγμός που προορίζονται για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας, τα οποία δημιουργούνται και πολλαπλασιάζονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Η «εθνική» εξειδίκευση των συγκεκριμένων προγραμμάτων θα γίνει μέσω του πολυδιαφημισμένου από την κυβέρνηση ταμείου για την «κοινωνική συνοχή».

Ειδική αναφορά έκανε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χ. Θαπατέρο. Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το πρόβλημα «δεν είναι μόνο αυστηρά οικονομικό, αλλά βαθύτατα κοινωνικό», «πλήττει και πολλούς άλλους πολίτες σε άλλες χώρες, κυρίως τους εισοδηματικά ασθενέστερους». Σε κάθε περίπτωση, έξω από κάθε διαπραγμάτευση έχουν τη «δημοσιονομική σταθερότητα».

Για τις εν λόγω «παροχές» στον κρατικό προϋπολογισμό έτους 2008 προβλέπονται όλα κι όλα 100 εκατ. ευρώ με την κυβέρνηση να έχει υποσχεθεί στο παρελθόν ακόμη 400 εκατ. ευρώ από άλλους λογαριασμούς, συνολικά δηλαδή 500 εκατ. ευρώ για τα 2,1 εκατ. του επίσημα χαρακτηρισμένου φτωχού πληθυσμού της χώρας. Αλλά ακόμη και αυτό, με πρόσχημα τις δημοσιονομικές πιέσεις και «αντοχές», είναι αμφίβολο το κατά πόσο και σε πόσους θα αποδοθεί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης μετά τη χτεσινή συνεργασία με τον πρωθυπουργό έκανε λόγο για «πρωτοβουλίες» που θα πάρει η κυβέρνηση «από το Σεπτέμβρη και μετά», στην κατεύθυνση διασφάλισης της «αναπτυξιακής δυναμικής», «αντιμετώπισης του πληθωρισμού» και τη «στήριξη των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση».

Τα συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα συμπεριληφθούν στο λεγόμενο «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 2008 - 2010» που θα παραδοθεί για έγκριση στην ΕΕ μέχρι τις 15 του Οκτώβρη. Σε αυτή τη φάση του κύκλου, η αντιλαϊκή επίθεση θα ενταθεί παραπέρα και προκειμένου να ξεπεράσουν το «σκόπελο» του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας ή ακόμη και της ύφεσης, σημάδια για την οποία καταγράφηκαν ήδη σε ορισμένα κράτη της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ