Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση αυτοκτονίας ή όχι...

Από την ώρα της επίθεσης

Associated Press

Από την ώρα της επίθεσης
ΑΓΚΥΡΑ, ΒΑΓΔΑΤΗ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-

Το «ενδεχόμενο διασύνδεσης» των δραστών της επίθεσης στο προξενείο των ΗΠΑ στην Ιστανμπούλ, που είχε ως αποτέλεσμα τρεις Τούρκοι φρουροί να χάσουν τη ζωή τους, την Τετάρτη, με την «αλ Κάιντα», διερευνούν οι τουρκικές αστυνομικές αρχές. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας σημειώνοντας ότι η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας. Την εκτίμηση επιβεβαιώνουν οι αστυνομικοί εμπειρογνώμονες που υποστήριξαν ότι ο τύπος των όπλων που χρησιμοποίησαν οι δράστες, σε συνδυασμό με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από το αμερικανικό προξενείο υποδηλώνουν τον αυτοκτονικό χαρακτήρα της επίθεσης και το ότι δεν είχαν την παραμικρή πιθανότητα να επιζήσουν.

Ωστόσο τα κίνητρα της επίθεσης εξακολουθούν να είναι υπό έρευνα και επίσημες δηλώσεις για σύνδεση των γεγονότων με την αλ Κάιντα, μέχρι στιγμής αποφεύγονται, δεδομένου και του «ερασιτεχνισμού» των δραστών, στάση που τηρείται και από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο μεταξύ επίσκεψη στο Ιράκ, πραγματοποιεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του, με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει τη στήριξη τόσο της ιρακινής κυβέρνησης όσο και των Κούρδων ηγετών του Ιράκ να πολεμήσει τους «αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ)», σημειώνοντας ότι Βαγδάτη και Αγκυρα θα εργαστούν από κοινού στην οικοδόμηση οικονομικών δεσμών και ασφάλειας. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ρ. Ερντογάν, το ΡΚΚ είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, που δεν αποτελεί μόνο εχθρό της Τουρκίας αλλά και του Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι δε θα επιτρέψουν οι ηγεσίες των δύο χωρών να δηλητηριαστούν οι σχέσεις τους. Στο πρόγραμμα του Τούρκου πρωθυπουργού ήταν και η υπογραφή εμπορικών συμφωνιών και συζητήσεων με το Ιράκ, αναφορικά με επενδύσεις και σχέδια ανοικοδόμησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ