Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέες δοκιμές, αντιδράσεις αλλά και χειρισμοί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΜΠΙΛΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε νέες δοκιμές πυραύλων προχώρησε και χτες το Ιράν στην περιοχή του Κόλπου, ενισχύοντας το κλίμα επικρίσεων και απειλών που προκάλεσαν οι δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς την Τετάρτη. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Ισραήλ, με τη δήλωση του υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κινηθεί ενάντια στο Ιράν εάν νιώσει πως απειλείται, υπογραμμίζοντας ότι «το Ισραήλ έχει αποδείξει επανειλημμένως και στο παρελθόν ότι δε διστάζει να δράσει όταν ζητήματα ζωτικής ασφάλειάς του τίθενται εν αμφιβόλω», όταν εξαντληθούν τα μέσα της διπλωματικής οδού και των κυρώσεων...

Από τη Γεωργία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, προειδοποίησε το Ιράν ότι οι ΗΠΑ «θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των Αμερικανών και των συμμάχων» τους, ενώ υπερασπίστηκε τα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο σύστημα «θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο για το Ιράν να απειλεί (...) καθώς οι πύραυλοί του» δε θα είναι αποτελεσματικοί.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του θέλησε να χαμηλώσει τους τόνους και να μείνει στη θέση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δηλώνοντας ότι «κίνδυνος μιας αναμέτρησης με το Ιράν δεν υφίσταται». Δηλώσεις που συνάδουν με αναλύσεις στις οποίες υπογραμμίζεται ότι μία ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το αντιαμερικανικό κλίμα στη χώρα, με το λαό να υποστηρίζει τα αντίποινα που θα αποφασίσει η ιρανική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία «Total» ανακοίνωσε χτες, μετά και το δεύτερο γύρο πυραυλικών δοκιμών από την Τεχεράνη, ότι δε θα προχωρήσει σε επενδύσεις στο Ιράν διότι θεωρεί πως «υπάρχει πολύ υψηλό πολιτικό ρίσκο», αναιρώντας παλαιότερες δηλώσεις ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αναζητούν το πετρέλαιο όπου αυτό βρίσκεται και καμία χώρα δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει μονομερώς...

Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Γολαμχοσεΐν Νοζαρί, απάντησε ότι η χώρα θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Νότιο Παρς, που θεωρείται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, με ή χωρίς τη «Total».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2018-12-04 00:00:00.0)
Σχέδια ενταγμένα σ' ένα ευρύτερο «κάδρο» (2017-08-26 00:00:00.0)
Συμφωνία για γαλλο-κινεζο-ιρανική κοινοπραξία φυσικού αερίου στο Νότιο Παρς (2016-11-10 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οι τόνοι μετά τις πυραυλικές δοκιμές (2009-09-29 00:00:00.0)
Δεν αναστέλλουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου (2006-08-22 00:00:00.0)
"Εμπορικός πόλεμος" επί θύραις! (1996-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ