Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Μίνι τετραήμερη περιοδεία σε Ισπανία και Ρωσία ξεκίνησε χτες ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες. «Στρατηγικός και γεωπολιτικός» ο στόχος της περιοδείας που θα είναι «σύντομη, αλλά πολύ έντονη», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τσάβες, αφού θα αναζητηθούν περαιτέρω συνεργασίες, στο στρατιωτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό και ενεργειακό τομέα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πρώτη δίκη επί αμερικανικού εδάφους για εγκλήματα πολέμου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε τη Δευτέρα στο αμφιλεγόμενο στρατοδικείο της βάσης του Γκουαντάναμο με τον κατηγορούμενο Σαλίμ Αχμέντ Χαμντάν, πρώην οδηγό του Οσάμα μπιν Λάντεν, να δηλώνει αθώος.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Αμερικανικό Β-52 κατέπεσε τη Δευτέρα στον Ειρηνικό, ανοιχτά της νήσου Γκουάμ. Η τύχη του εξαμελούς πληρώματος αγνοείται, όμως η αμερικανική πολεμική αεροπορία δε διευκρινίζει πόσα άτομα επέβαιναν στο βομβαρδιστικό ούτε τα αίτια της συντριβής του.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο πρόεδρος της Γαλλίας πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιρλανδία, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ώστε η ΕΕ να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά το «όχι» των Ιρλανδών στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

ΚΟΥΕΤΑ.-- Σφοδρές μάχες πραγματοποιήθηκαν στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, με αποτέλεσμα «μεγάλος αριθμός ανταρτών» να χάσουν τη ζωή τους όπως και έξι Πακιστανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Ο υποψήφιος του κόμματος του Κογκρέσου του Νεπάλ, Ραμ Μπαράν Γιαντάβ, είναι ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας, με 308 από τους 590 ψήφους του Κοινοβουλίου, ενώ ηττήθηκε ο Ραμράτζα Πρασάντ Σινγκ, ο οποίος υποστηριζόταν από τους μαοϊστές χωρίς να είναι μέλος του κόμματός τους.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ανταλλαγή πυρών μεταξύ μελών της Φατάχ και της Σουνιτικής Τζουντ Αλ Σαμ σημειώθηκε στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Αϊν αλ-Χίλουε, κοντά στη Σιδώνα, στο Νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στην Ινδική Βουλή, κατά την οποία η κυβέρνηση του Μανμόχαν Σιγκχ ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές, μετά την απόσυρση της υποστήριξης των αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων. Την πρόταση μομφής της αριστεράς προκάλεσε η επιμονή της κυβέρνησης στην πυρηνική συμφωνία Ινδίας - ΗΠΑ, που αναμένεται να είναι μέρος μιας στρατηγικής συνεργασίας με κόστος την υποθήκευση της εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο της χώρας στα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Εάν η κυβέρνηση δεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλευτικού σώματος η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τέσσερις βόμβες εξερράγησαν την Κυριακή σε πολυσύχναστα θέρετρα της Καντάμπρια στη Βόρεια Ισπανία μετά από ανώνυμο προειδοποιητικό τηλεφώνημα για λογαριασμό της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, χωρίς όμως θύματα, παρά μόνο υλικές ζημιές.

ΚΙΕΒΟ.-- Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, έφθασε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ για να συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βίκτορ Γιουστσένκο και την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο κυρίως για θέματα που αφορούν την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, καθώς και για ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας με τη Γερμανία.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η Αφρικανική Ενωση ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ανασταλεί για ένα χρόνο η διαδικασία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Προέδρου του Σουδάν, Ομαρ αλ-Μπασίρ, ώστε «να μη διακυβευτεί» η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαλύεται η κυβέρνηση Ντράγκι (2022-07-21 00:00:00.0)
Προς νέα περιφερειακή οργάνωση (2010-02-23 00:00:00.0)
Απομονωμένη η αντιδραστική κολομβιανή κυβέρνηση (2009-09-01 00:00:00.0)
Ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας (2007-07-03 00:00:00.0)
Συμφωνίες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα (2006-05-31 00:00:00.0)
Πώς στήνονται τα προσχήματα της επέμβασης (2005-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ