Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Θέλει να επισπεύσει την ένταξη στην ΕΕ

«Καρότο» και «μαστίγιο» σε όσους βοήθησαν τον Ρ. Κάρατζιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την αποκατάσταση της διπλωματικής της παρουσίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έσπευσαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αποφάσισε χτες η κυβέρνηση της Σερβίας ως ένα ακόμα βήμα προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το τέλος του χρόνου. Προς το παρόν δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αν η συγκεκριμένη απόφαση αφορά και άλλες χώρες - εκτός ΕΕ - όπως τις ΗΠΑ, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος Ολιβέρ Ντούλιτς, σε συνέντευξη Τύπου απλά ανέφερε ότι οι διπλωμάτες θα βρίσκονται στις θέσεις τους στις χώρες - μέλη της ΕΕ πιθανόν την άλλη βδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία είχε αποσύρει τους πρεσβευτές της από συνολικά 40 χώρες (τις ΗΠΑ, 20 κράτη - μέλη της ΕΕ, χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής) που αναγνώρισαν τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου τον περασμένο Φλεβάρη.

Στο μεταξύ, όλες αυτές οι ενέργειες της σερβικής κυβέρνησης, καθώς και η πρόσφατη παράδοση του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς δε φαίνεται να είναι αρκετές για τους ιμπεριαλιστές. Θέλουν και τον Ράντο Μλάντιτς για να πάει και αυτός στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, του δικαστηρίου που έστησαν οι ιμπεριαλιστές για όσους αντιστάθηκαν στη ΝΑΤΟική επικυριαρχία στα Βαλκάνια. Ετσι, με δηλώσεις του ο Ολλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Φρανς Τίμερμαν έσπευσε χτες να υποστηρίξει ότι η πλήρης συνεργασία της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα αποδειχθεί όταν «οδηγηθεί ενώπιον του ΔΠΔ ο Ράτκο Μλάντιτς».

Παράλληλα, οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι θα εντοπίσουν και θα τιμωρήσουν, αν δε συνεργαστούν, όσους βοήθησαν τον Ρ. Κάρατζιτς να αποκτήσει την πλαστή ταυτότητα στο όνομα του Ντράγκαν Ντάμπιτς, την οποία κατείχε όπως υποστηρίζουν για μεγάλο διάστημα χάρη στα έγγραφα που είχαν εκδοθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Τέλος, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ρ. Κάρατζιτς, Σβέτοβαρ Βούγιατσιτς θα καταθέσει αγωγή κατά αγνώστων για απαγωγή και παράνομη κράτηση του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, σημειώνοντας επιπλέον ότι η υπεράσπιση έχει μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ο Κάρατζιτς συνελήφθη στις 18 Ιούλη σε λεωφορείο κοντά στην περιοχή Μπατάνιτσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ