Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
35ωρο, τέλος

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εγκρίθηκε την Τετάρτη το βράδυ από το γαλλικό Κοινοβούλιο η κατάργηση του 35ωρου, που είχε θεσπιστεί από την κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν, ως μέτρο ουσιαστικά για παραπέρα ενίσχυση της ελαστικής απασχόλησης και για το πέρασμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας που συνέφερε το κεφάλαιο και όχι τους εργάτες.

Ωστόσο, η απόφαση που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί θεσμοποιεί αυτό που ουσιαστικά είχαν κάνει οι κεφαλαιοκράτες και επί σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, δηλαδή την παράταση του εργάσιμου χρόνου. Ολα αυτά στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» και με προσπάθεια να πληγούν οι συλλογικές συμβάσεις με δυνατότητα σύναψης ιδιωτικών συμφωνητικών εταιρειών - εργαζομένων. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είχε άλλωστε επανειλημμένως δηλώσει την αντίθεσή του στο 35ωρο ως βασικού παράγοντα που «έπληττε την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας».

Εν τω μεταξύ, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε χτες πρόγραμμα κατάργησης 5.000 θέσεων εργασίας, με «εθελούσια έξοδο», λόγω πτώσης των πωλήσεών της κάτω από τους προβλεπόμενους στόχους, τα έτη 2008 και 2009...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ