Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πληροφορίες για βάσεις σε Λατινική Αμερική και Αφρική

«Ρωσικά αεροπλάνα ήδη έχουν προσγειωθεί στην Κούβα, ενώ Ρώσοι εμπειρογνώμονες έχουν πραγματοποιήσει και σχετικές έρευνες για τη χρησιμοποίηση αεροπορικών εγκαταστάσεων στο "Νησί της ελευθερίας"», γράφει η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», προσθέτοντας πως οι πληροφορίες της αυτές έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από το υπουργείο Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο, χτες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιλσάτ Μπάιτσουριν δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αποτελούν δημοσιογραφική παραπληροφόρηση και υποστήριξε ότι η Ρωσία ακολουθεί φιλειρηνική πολιτική και δε θα δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό...

Να σημειωθεί πως ήδη ο πτέραρχος Νόρτον Σβαρτς, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε πως η Ρωσία «θα ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή» εάν αποφασίσει να στείλει στην Κούβα τα «στρατηγικά» βομβαρδιστικά της.

Σύμφωνα όμως με την «Ιζβέστια», λόγος πλέον δε γίνεται μόνο για την Κούβα, αλλά και για τη χρησιμοποίηση κι άλλων αεροπορικών βάσεων από τη Ρωσία σε άλλες χώρες, όπως στη Βενεζουέλα και στην Αλγερία.

Το δημοσίευμα εκτιμά πως ακριβώς αυτή η ανάπτυξη των στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας, εξοπλισμένων με πυρηνικά όπλα, θα αποτελέσει τη λεγόμενη «ασύμμετρη απάντηση» του Κρεμλίνου στα σχέδια των ΗΠΑ για εγκατάσταση της αντιπυραυλικής τους άμυνας στην Πολωνία και την Τσεχία.

Οπως είναι γνωστό από τον Αύγουστο του 2007 η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως επαναφέρει τις τακτικές πτήσεις των στρατηγικών της βομβαρδιστικών «σε απόμακρες περιοχές» και στην πράξη κοντά στις ακτές των ΗΠΑ. Μετά από αυτήν την απόφαση του Κρεμλίνου, μπροστά στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας μπήκε το ζήτημα της τροφοδοσίας αυτών των βομβαρδιστικών στον αέρα. Για κάτι τέτοιο εκτιμάται πως χρειάζεται η χρήση μιας σειράς «αεροδρομίων τροφοδοσίας», εκτός Ρωσίας, απ' όπου θα πετούνε τα αεροπλάνα τροφοδοσίας των βομβαρδιστικών, είτε θα μπορούν να χρησιμοποιούντα και από τα βομβαρδιστικά, σε περίπτωση κάποιας βλάβης.

Παρέμβαση Φιντέλ

Στο μεταξύ ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο με άρθρο του στην «Γκράνμα» υπό τον τίτλο «Η στρατηγική του Μακιαβέλι» σημειώνει ότι ο Ραούλ καλά έκανε και κράτησε αξιοπρεπή σιωπή σχετικά με τα όσα αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ και συμπλήρωσε ότι η «Κούβα δεν πρέπει να δώσει εξηγήσεις ή να ζητήσει συγνώμη» και καταλήγει:

«Αν πεις ναι, σε σκοτώνω, αν πεις όχι, το ίδιο. Είναι η στρατηγική του Μακιαβέλι που εφαρμόζει ενάντια στην Κούβα, η αυτοκρατορία. Αυτό που χρειάζεται είναι ατσαλένια νεύρα σε αυτές τις περιόδους της γενοκτονίας και η Κούβα τα έχει. Και η αυτοκρατορία το ξέρει. Το Σάββατο 26 Ιούλη (σ.σ. η επέτειος από την επίθεση στο στρατόπεδο της Μονκάδα το 1953, που έδωσε την έναρξη στην κουβανική επανάσταση) συμπληρώνονται 55 χρόνια ενός ακατάπαυστου αγώνα. Δεν υπάρχει καλύτερη τιμή σε αυτούς που έπεσαν στη δράση, σε αυτούς έφυγαν μετά, χωρίς ποτέ να απαρνηθούν τις αξίες τους, σε αυτούς που συνεχίζουν την πάλη. Είναι σύμβολα μιας ολόκληρης γενιάς που αγωνίστηκε. Είναι έτσι δικαιολογημένη η χαρά με την οποία ο λαός μας τους θυμάται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ