Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΟΣΚ ΑΕ
Φιέστες όταν τα προβλήματα περισσεύουν

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση γονιών και μαθητών στο 1ο Δημοτικό Ν. Ιωνίας
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση γονιών και μαθητών στο 1ο Δημοτικό Ν. Ιωνίας
Τα εγκαίνια ενός σχολείου που οι κάτοικοι της Καλογρέζας περίμεναν 20 ολόκληρα χρόνια (!) να χτιστεί, αποτέλεσαν αφορμή για το υπουργείο Παιδείας και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων {ΟΣΚ), για να στήσει άλλη μια φιέστα για να ανακοινώσει την πορεία του πενταετούς προγράμματος για τη σχολική στέγη, τη στιγμή που και φέτος η χρονιά ξεκίνησε με σημαντικά προβλήματα. Χτες επίσης, ο ΟΣΚ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από την πορεία της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων σχολείων του Λεκανοπεδίου, πολλά από τα οποία λειτουργούν σήμερα με τις ρωγμές να φιγουράρουν ακόμα στους τοίχους ή σε προκατασκευασμένες αίθουσες.

Το κτίριο του 7ου Γυμνασίου και 5ου Λυκείου Νέας Ιωνίας, το οποίο εγκαινιάστηκε χτες από τον υπουργό Παιδείας, χτίζεται από το 1997 και όταν ήρθε η στιγμή της παράδοσής του, γονείς και μαθητές πληροφορήθηκαν ότι σε αυτό θα στεγαστούν και 7 τμήματα του ΤΕΕ της περιοχής, πράγμα που όπως ήταν φυσικό ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των γονιών. Σημειώνεται ότι το νέο κτίριο έχει προδιαγραφές για να στεγάσει δύο σχολεία όπως σημείωσε και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΚ, δύο χρόνια μετά την έναρξή του, το πενταετές πρόγραμμα για τα σχολεία, έχει καλυφθεί στο 60%. Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί παρά να συνάδει με τη γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική που καθορίζει τις ανάγκες σε σχολεία μετά από αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις τμημάτων, το συνωστισμό 30 μαθητών σε τάξεις που χωρούν 20, την πολιτική της αδιοριστίας των εκπαιδευτικών και την αποψίλωση του λυκείου.

Σύμφωνα με τον ΟΣΚ, στο χρόνο που μεσολάβησε από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, παραδόθηκαν για χρήση 86 νέα σχολικά κτίρια με 850 αίθουσες διδασκαλίας, και άλλα 7 με 45 αίθουσες, συνολικού προϋπολογισμού 25.57 δισ. δραχμών. Μέχρι 31 Δεκέμβρη, ο ΟΣΚ σκοπεύει να παραδώσει άλλα 58 κτίρια με 380 περίπου αίθουσες διδασκαλίας. Μάλιστα, ο ΟΣΚ για να απαντήσει «στο σύγχρονο φαινόμενο της κινητικότητας του μαθητικού δυναμικού», την οποία υπαγορεύει η αντιεκπαιδευτική πολιτική που αποψιλώνει το δημόσιο δωρεάν σχολείο, μελετά την κατασκευή «κινητών» σχολικών κτιρίων - με αυτά εννοούνται οι προκάτ αίθουσες - που θα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις αυξομειώσεις των μαθητών, πχ από το λύκειο στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολικών κτιρίων, η διοίκηση του ΟΣΚ δήλωνε ότι βρίσκονται σε τελική φάση παράδοσης 12 σχολικά κτίρια με βαριές βλάβες, ενώ κατεδαφιστέα έχουν κριθεί 5 κτίρια. Οι υπηρεσίες του ΟΣΚ, ύστερα από αυτοψίες, έκριναν κατάλληλα τα κτίρια για 1.979 σχολικές μονάδες και ακατάλληλα τα κτίρια για 463 σχολικές μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο ΟΣΚ επισκεύασε 377 κτίρια σε 52 δήμους που στεγάσουν 610 σχολικές μονάδες, τοποθέτησε 430 αίθουσες για προσωρινή ή οριστική στέγαση μαθητών σε δημόσια κτίρια, κατασκευάζοντας έτσι 50 νέα διθέσια νηπιαγωγεία. Στο σημείο αυτό πάντως πρέπει να αναφερθεί το παράδειγμα των σχολείων του Μενιδίου και άλλων σεισμόπληκτων περιοχών, όπου σχολεία στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες ελαφρού τύπου τον τελευταίο χρόνο και όπως καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς θα συνεχίσουν υπό αυτές τις άσχημες συνθήκες μέχρι να κατασκευαστούν νέα σχολεία.

Η παρουσίαση του έργου του ΟΣΚ ΑΕ, συνοδεύτηκε και από μία προσπάθεια να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της μετατροπής του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία, της μετατροπής δηλαδή του ζητήματος της σχολικής στέγης σε αντικείμενο ανταγωνισμού ανάμεσα στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ