Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
Απλήρωτοι εργαζόμενοι και λειψά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Κοντά στους εργαζόμενους κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Η επιτακτική ανάγκη οργάνωσης και συσπείρωσης στο σωματείο, ανάπτυξης αγώνων με ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό ενάντια στην πολιτική που στηρίζει και ενισχύει την κερδοφορία του κεφαλαίου και για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ήταν το κεντρικό μήνυμα της χτεσινής περιοδείας που πραγματοποίησε στα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και το τοπικό Συνδικάτου του κλάδου, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιάννη Πάσουλα.

Από νωρίς το πρωί, το κλιμάκιο «όργωσε» τα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού στην Ηπειρο και, για άλλη μια φορά, βρέθηκε κοντά στους εργαζόμενους. Ενημερώθηκε για τα προβλήματά τους, κυρίως, για ζητήματα απλήρωτης εργασίας και τα ανεπαρκή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που αντιμετωπίζουν.

Στο εργοτάξιο του Αράχθου, περίπου 150 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δυο μήνες (Ιούνη και Ιούλη) από την εταιρεία ΑΕΓΕΚ που έχει την ευθύνη του έργου στο συγκεκριμένο κομμάτι της Εγνατίας Οδού. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων, φαινόμενο που επαναλαμβάνεται εδώ και δύο χρόνια, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να βιώνουν οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το τοπικό συνδικάτο παρενέβησαν άμεσα για το ζήτημα αυτό. Συναντήθηκαν και ζήτησαν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από ιθύνοντες της διεύθυνσης του έργου η οποία και, τελικά, δεσμεύτηκε για καταβολή τους έως την 1η Αυγούστου.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους εργαζόμενους γι' αυτήν την εξέλιξη και τους κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα σε περίπτωση που η εταιρεία δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Σε αυτήν την περίπτωση, αποφασίστηκαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τις 4 Αυγούστου.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στο εργοτάξιο της Τύριας στη Θεσπρωτία, όπου οι εργαζόμενοι δούλευαν χωρίς μάσκες μέσα σε πυκνό σύννεφο σκόνης που «σήκωνε» σκαπτικό μηχάνημα. Λειτουργούσε χωρίς να διοχετεύει νερό και αυτό παρά το ότι διαθέτει τις προδιαγραφές. Το κλιμάκιο του τοπικού συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων παρενέβη άμεσα και απαίτησε από τους ιθύνοντες να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα προφυλάσσουν την υγεία των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ