Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αμετάβλητο στο 4,25% το βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητο στο 4,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο χρηματοδοτήσεων προς τις εμπορικές τράπεζες του ευρωσυστήματος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στη Φραγκφούρτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο Ιούλη το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 0,25% και διαμορφώθηκε από το 4% στα σημερινά επίπεδά του 4,25%.

Κάτι που εξάλλου αναμενόταν μετά τα ανησυχητικά στοιχεία για τις ισχνές επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, πολλές χώρες της οποίας φλερτάρουν με την ύφεση. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, όχι μόνο ενσωμάτωσαν την αύξηση του 0,25% στα επιτόκιά τους, αλλά πολλές από αυτές προχώρησαν σε αυξήσεις επιτοκίων έως και 0,50%, κυρίως στις κατηγορίες των καταναλωτικών δανείων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ, στις καθιερωμένες δηλώσεις που έκανε χτες το απόγευμα στους δημοσιογράφους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, ισχυριζόμενος ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο παραμένουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ