Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
«Εμπόλεμη ζώνη» τρεις επαρχίες

ΛΑ ΠΑΣ.--

Εμμένει στο διάλογο ο πρόεδρος Εβο Μοράλες «ως μοναδική διέξοδο», παρά το γεγονός ότι τρεις επαρχίες η Σάντα Κρους, το Μπένι και το Πάντο είναι αποκλεισμένες εξαιτίας των αποκλεισμών δρόμων εκ μέρους των ομάδων της ολιγαρχίας, που προσπαθούν να ανατρέψουν τη διαδικασία αλλαγών, προβάλλοντας αυτή τη φορά ως επιχείρημα την επιστροφή του μερίσματος των ενεργειακών πηγών των επαρχιών στις τοπικές κυβερνήσεις.

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στη Βολιβία, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία αλλαγών, που προωθεί η κυβέρνηση, ενισχύθηκε από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της 10ης Αυγούστου, όπου σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το 67,41% των Βολιβιανών στηρίζει τον πρόεδρο Εβο Μοράλες και τον αντιπρόεδρο Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα. Διαδικασία που ενισχύθηκε επίσης με την άνοδο των ποσοστών του Μοράλες και στις 4 επαρχίες που παρέμειναν οι κυβερνήτες - εκπρόσωποι της ολιγαρχίας.

Βέβαια, η εμμονή στο διάλογο του προέδρου Μοράλες είναι άγνωστο εάν θα βρει ευήκοα ώτα, καθώς τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Τρίτη στη Σάντα Κρους, με οδοφράγματα και πολύωρες συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει η ολιγαρχία ενάντια στην «κεντρική κυβέρνηση», προδιαθέτει για κλιμάκωση παρά για εκτόνωση της σύγκρουσης. Η εικόνα ενισχύεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χουάν Ραμόν Κιντάνα, που τόνισε ότι τόσο ο κυβερνήτης της Σάντα Κρους, Ρούμπεν Κόστας, όσο και ο επιχειρηματίας που ηγείται της «κοινωνίας των πολιτών», Μπράνκο Μαρίνοβιτς, προσπαθούν να γενικεύσουν τις βίαιες συγκρούσεις. Μάλιστα, ο Κιντάνα τόνισε ότι διάφορες ομάδες της ολιγαρχίας έχουν πρόθεση «να χρησιμοποιήσουν ελεύθερους σκοπευτές και ένοπλες ομάδες ενάντια στις δυνάμεις ασφαλείας εάν επέμβουν σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης». Τέλος, ο Κιντάνα υπενθύμισε ότι ήδη ένοπλα μέλη της «φασιστικής», όπως τη χαρακτήρισε, Νεολαίας της Σάντα Κρους (UJC) περιπολούν στη Σάντα Κρους και τρομοκρατούν πολίτες, ενώ την Τρίτη με την απειλή όπλων προσπάθησαν να επιβάλουν την απεργία σε μαγαζιά και επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ