Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επισκέψεις και συμφωνίες δισεκατομμυρίων

Στο εδώλιο Αμερικανός πεζοναύτης για εγκλήματα πολέμου

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σινιόρα με τον κατοχικό πρόεδρο του Ιράκ

Associated Press

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σινιόρα με τον κατοχικό πρόεδρο του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός έγινε, χτες, ο δεύτερος ηγέτης αραβικής χώρας που επισκέπτεται την ιρακινή πρωτεύουσα μία βδομάδα μετά τον Ιορδανό μονάρχη. Ο Φουάντ Σινιόρα συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό του Νούρι αλ Μάλικι και συζήτησαν, όπως ανακοινώθηκε, τη «βελτίωση των εμπορικών σχέσεων των χωρών τους και την ενίσχυση των περιφερειακών δεσμών».

Ο Λίβανος, όπως και όλες οι άλλες αραβικές σουνιτικές χώρες, με εξαίρεση λίαν προσφάτως την Ιορδανία, δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει στη Βαγδάτη πρεσβείες. Τους τελευταίους μήνες, όμως, η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στις σουνιτικές συμμαχικές αραβικές ηγεσίες προκειμένου να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης και να μην αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στην Τεχεράνη.

Στο περιθώριο της επίσκεψης Σινιόρα, Ιρακινοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι η Βαγδάτη βρίσκεται (για άλλη μια φορά) πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την Ουάσιγκτον για το καθεστώς παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, μετά το πέρας της εκπνοής της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν, χωρίς να δώσουν όμως καμία σχετική πληροφορία, ότι βρέθηκε «μέση λύση για το αγκάθι της ασυλίας ή όχι των Αμερικανών στρατιωτών» και ότι ο αμερικανικός στρατός θα αποχωρήσει από τις ιρακινές πόλεις μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2009.

Προχωρούν οι οικονομικές συμφωνίες

Συνεχίζονται οι συνομιλίες της Βαγδάτης με μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες προκειμένου να συναφθούν, εκτός διαδικασίας κατάθεσης προσφορών, βραχυπρόθεσμα συμβόλαια παροχής τεχνικών υπηρεσιών. Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται έξι συμβόλαια, όπως επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι των εταιρειών, αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων το ένα, που στόχο έχουν να αυξηθεί κατά 100.000 βαρέλια η παραγωγή σε έξι από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι οι «Royal Dutch Shell», «Shell» σε συνεργασία με την «BHP Billiton», BP, «Exxon Mobil», «Chevron» σε συνεργασία με την «Total» και η κοινοπραξία «Anedarko - Vitol - Dome».

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, με μία μεγάλη πολυεθνική (που σύμφωνα με πληροφορίες είναι η «Royal Dutch Shell») έχει ολοκληρωθεί, ήδη, συμφωνία για την παραγωγή φυσικού αερίου που θα καλύψει τις ιρακινές ανάγκες ηλεκτροδότησης, ενώ οι πλεονάζουσες ποσότητες θα υγροποιούνται προς εξαγωγή. Επίσης, ο Σαχριστάνι επιβεβαίωσε ότι το πρώτο βραχυπρόθεσμο συμβόλαιο παροχής τεχνικών υπηρεσιών, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπογράφτηκε με την κρατική κινεζική εταιρεία «China National Petroleum Company» και αφορά το μικρό πεδίο άντλησης Αντχαμπ.

Παράλληλα, άλλοι αξιωματούχοι του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου καλούσαν επισήμως τις ρωσικές εταιρείες να υποβάλουν προτάσεις για μακροπρόθεσμα συμβόλαια πετρελαϊκών επενδύσεων στο Ιράκ. Η ιρακινή πλευρά επιμένει ότι δεν ισχύει η συμφωνία που είχε γίνει από το καθεστώς Χουσεΐν με την εταιρεία «Lukoil» για τη δεύτερη φάση εκμετάλλευσης του τεράστιου πετρελαϊκού κοιτάσματος της δυτικής Κούρνα.

Στο εδώλιο για εγκλήματα πολέμου

Η πρώτη ποινική δίκη πρώην Αμερικανού πεζοναύτη, που κατηγορείται για εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν εν ώρα καθήκοντος, άρχισε χτες σε δικαστήριο του Ρίβερσαϊντ, ανατολικά του Λος Αντζελες.

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου βρίσκεται ο 28χρονος Χοσέ Νασάριο, ο οποίος αποστρατεύτηκε από το Σώμα των Πεζοναυτών το 2006 και αντιμετωπίζει έως και δεκαετή ποινή κάθειρξης εφόσον κριθεί ένοχος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Οι κατήγοροι επιρρίπτουν στον Νασάριο τη δολοφονία δύο άοπλων αιχμαλώτων την 9η Νοεμβρίου 2004, στη διάρκεια εφόδου και έρευνας σε ένα σπίτι στην πόλη Φαλούτζα του Ιράκ, καθώς επίσης και ότι διέταξε δύο άλλους πεζοναύτες, τους Ράιαν Γουίμερ και Ζερμέιν Νέλσον, να πυροβολήσουν δύο ακόμη άοπλους αιχμαλώτους. Οι Γουίμερ και Νέλσον, που υπηρετούν ακόμη στους πεζοναύτες, θα προσαχθούν σε στρατοδικείο για φόνο άνευ προμελέτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «αποζημιώσεις» αρνείται τα εγκλήματά της (2009-06-10 00:00:00.0)
Νέα «ύποπτη» επίθεση (2009-05-07 00:00:00.0)
Οι «μπίζνες» προχωράνε... στο Ιράκ (2008-09-24 00:00:00.0)
Πετρέους: «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο» (2008-09-12 00:00:00.0)
«Διαγκωνισμοί» για το πετρέλαιο (2008-03-06 00:00:00.0)
Μοιράζουν το ιρακινό πετρέλαιο (2003-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ