Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τα παζάρια για την προεδρία, και όχι μόνο, συνεχίζονται

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Παρά τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, «κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Ασίφ Αλι Ζαρντάρι, συζύγου της δολοφονημένης Μπεναζίρ Μπούτο, για την αντικατάσταση του παραιτηθέντος Περβέζ Μουσάραφ. Θέση που θα αναπληρωθεί με τις εκλογές που οριστικοποιήθηκαν για τις 6 Σεπτέμβρη.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (ΡΡΡ) και της Μουσουλμανικής Ενωσης Πακιστάν - Ναουάζ (PML-N), απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τις συνομιλίες και ενώ όλοι γνώριζαν ότι η διαδικασία συνεχίζεται η εκπρόσωπος του ΡΡΡ Σέρι Ραχμάν δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ισλαμαμπάντ ότι «ομοφώνως τα μέλη του ΡΡΡ κατέληξαν στην υποψηφιότητα του Ζαρντάρι». Σύμφωνα δε με τη Ραχμάν, ο Ζαρντάρι - που από τη φυλακή θα βρεθεί ενδεχομένως στο ύπατο αξίωμα της χώρας - ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος και «δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του εντός 24 ωρών». Αγνωστη παραμένει ακόμη η αντίδραση του Ναουάζ Σαρίφ, ηγέτη του PML-N, που προχτές είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που προχωρήσει το ΡΡΡ με την υποψηφιότητα του Ζαρντάρι θα «αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό»... Πιθανώς κάτι έλαβε ως αντάλλαγμα; Αλλο βασικό θέμα διαφωνίας οι αποπεμφθέντες δικαστικοί, με τον πρώην πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ να δηλώνει ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση - πάλι - εάν δεν αποκατασταθούν άμεσα όλοι οι δικαστές που απομακρύνθηκαν τους τελευταίους μήνες από τον Περβέζ Μουσάραφ, όπως αναφέρει το βρετανικό BBC.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα του Πακιστάν, ο νέος Πρόεδρος εκλέγεται από τα μέλη των τεσσάρων διοικητικών συνελεύσεων και το Κοινοβούλιο της χώρας μέσα σε 30 μέρες από τη στιγμή που θα μείνει κενή η θέση. Η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν από τις 26 Αυγούστου με δικαίωμα ανάκλησης έως τις 30 Αυγούστου.

Τέλος, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, ο πακιστανικός στρατός σε επιχειρήσεις κοντά στην πόλη Χάνγκου στα σύνορα με το Αφγανιστάν σκότωσε 16 ισλαμιστές εξτρεμιστές. Επίσης, άλλοι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών Μπαζαούρ που γειτνιάζει με το Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών από ελικόπτερα. Η χτεσινή επίθεση ήταν στα πλαίσια των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων του στρατού στην ημιαυτόνομη περιοχή του Μπαζαούρ, που τις τελευταίες 2 βδομάδες έχει κοστίσει τη ζωή σε 500 ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ