Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το ισραηλινό ναυτικό αναμένει με απειλές τα ανθρωπιστικά πλοιάρια

Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για το τείχος

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για το τείχος
ΛΑΡΝΑΚΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Τις βραδινές ώρες σήμερα αναμένεται να προσεγγίσουν την ακτογραμμή της Λωρίδας της Γάζας τα δύο πλοιάρια της φιλειρηνικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Free Gaza, που απέπλευσαν χτες το πρωί από το λιμάνι της Λάρνακας. Η οργάνωση έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσεγγίσει διά θαλάσσης τη Γάζα προκειμένου να παραδώσει μικρές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οπως διευκρίνιζε ο διοργανωτής της συγκεκριμένης δραστηριότητας Πολ Λαρουντί, η προσπάθεια της οργάνωσης έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Στόχος είναι ν' αναδειχτούν, όπως είπε, οι πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος του φονικού εμπάργκο που το Ισραήλ έχει επιβάλλει στο 1,4 εκατομμύρια Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας από τον Ιούνη του 2007 με το πρόσχημα της επικράτησης της «Χαμάς» στην εξουσία και του εξοβελισμού, διά της βίας, των δυνάμεων της «Χαμάς» και του Μαχμούντ Αμπάς. Στα δύο πλοιάρια επιβαίνουν 40 ακτιβιστές από 14 χώρες.

Οι κυπριακές αρχές έδωσαν άδεια αναχώρησης στα δύο πλοιάρια παρά τις πιέσεις που άσκησε η ισραηλινή κυβέρνηση για το αντίθετο. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, με επιστολή του προς την οργάνωση, υποστήριξε ότι οι προθέσεις των ακτιβιστών μπορεί να είναι οι καλύτερες, αλλά τους κάλεσε να παραδώσουν το ανθρωπιστικό υλικό που μεταφέρουν διά των ελεγχόμενων, από το Ισραήλ, μεθοριακών περασμάτων, «γιατί αν δε γίνει έτσι, τότε θα είναι μια κίνηση που εκφράζει υποστήριξη απέναντι σε μια τρομοκρατική οργάνωση, τη "Χαμάς"».

Χτες, μετά τη γνωστοποίηση της ανακοίνωσης της αναχώρησης των πλοιαρίων, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Αβίβ Σιρόν, δήλωνε ότι η απόφαση της οργάνωσης Free Gaza να πραγματοποιήσει τελικά το ταξίδι, εκλαμβάνεται ως «πρόκληση» από το Ισραήλ και έχει ειδοποιηθεί το ισραηλινό ναυτικό που συμμετέχει στον αποκλεισμό από θαλάσσης της Λωρίδας της Γάζας. Ο Σιρόν αρνήθηκε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις και αρκέστηκε να απειλήσει ότι «εξετάζονται όλες οι δυνατές αντιδράσεις».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αποστολής Πολ Λαρουντί εκτιμούσε ότι είναι μάλλον δύσκολο το ισραηλινό ναυτικό ν' ανοίξει πυρ εναντίον τους. Ως πιθανότερο ενδεχόμενο θεωρούσε το να συλληφθούν οι ακτιβιστές και να κατασχεθούν τα πλοία και το υλικό που μεταφέρουν, κάτι, που όπως τόνισε, θα αντιμετωπιστεί από την οργάνωση ως απαγωγή.

  • Αργά χτες το απόγευμα, ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις θα επισκεφτεί, για πολλοστή φορά, το Ισραήλ στις 24 Αυγούστου προκειμένου «να ενθαρρύνει» τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ