Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Συνεχίζεται η κλοπή των λαϊκών οικογενειών

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χτες ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μέχρι τις 31 Οκτώβρη και επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης

Eurokinissi

Με την απροκάλυπτη κλοπή των λαϊκών στρωμάτων να συνεχίζεται, «γονατίζοντας» κυριολεκτικά τους μικροϊδιοκτήτες με τα υπέρογκα τέλη κτηματογράφησης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πρόσφερε εκ μέρους της κυβέρνησης στήριξη στους τραπεζίτες, «νομιμοποιώντας» το χαράτσωμα.

Ενδεικτική της στάσης της κυβέρνησης στο πλευρό του τραπεζικού κεφαλαίου είναι η απάντηση που έδωσε σχετικά με τη μετακύληση του τέλους κτηματογράφησης από τις τράπεζες στους δανειολήπτες, που με αυτό τον τρόπο πληρώνουν διπλά το χαράτσι. Οπως είπε, «δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις σχέσεις πολίτη και τράπεζας»! Ωστόσο, για να «θολώσει τα νερά» πρόσθεσε ότι προσωπικά το θεωρεί άδικο, τη στιγμή που το ζήτημα είναι πολιτικό και καμία σχέση δεν έχει με την προσωπική άποψη ενός υπουργού. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους μικροϊδιοκτήτες να πληρώσουν το υπέρογκο για το λαϊκό εισόδημα «κτηματόσημο», αλλά δεν είναι σε θέση να κάνει το ίδιο και στις τράπεζες, οι οποίες είναι σε καθεστώς ασυλίας.

Την ίδια στιγμή, ανυπεράσπιστη εμφανίζεται η δημόσια περιουσία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δασικές εκτάσεις και τους αιγιαλούς, αφού ακόμα δεν έχουν συνταχθεί οι δασικοί χάρτες στις υπό κτηματογράφηση περιοχές και τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι θα συνταχθούν πριν γίνουν οι αναρτήσεις των δικαιωμάτων.

Χτες, ανακοινώθηκε η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι τις 31 Οκτώβρη και παράλληλα επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης, τα οποία θα είναι ανοιχτά και το Σάββατο στις 107 περιοχές που είναι υπό ένταξη. Η διεύρυνση του ωραρίου θα ισχύσει σε κάποιες περιοχές από την 1η Σεπτέμβρη, ενώ σε άλλες από τις 8/9.

Τα νέα μέτρα

Να υπενθυμίσουμε ότι με το πέρας του έργου αναμένεται να καταγραφούν 6,7 εκατ. δικαιώματα, ενώ από τις 17/6/2008 που ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί ήδη 1,4 εκατ. δικαιώματα. Συνολικά, στο τέλος του Αυγούστου θα έχουν δηλωθεί περίπου 1,55 εκατ. δικαιώματα.

Από τη διαδικασία των δηλώσεων «αφαιρούνται» 1,5 εκατ. δικαιώματα μεγάλων οργανισμών και τραπεζών, για τα οποία θα ακολουθηθεί άλλος τρόπος δήλωσής τους, 1,3 εκατ. δικαιώματα του Δημοσίου, τα οποία θα δηλωθούν - όπως ισχυρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ - τους προσεχείς μήνες και 300.000 δικαιώματα που είναι ήδη καταχωρημένα σε Καλλιθέα και Π. Φάληρο. Συνεπώς, απόμεναν ακόμα να δηλωθούν μέσα στο Σεπτέμβρη 2,15 εκατ. δικαιώματα, γεγονός που όπως εκτιμήθηκε επέβαλε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Ετσι:

  • Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μέχρι τις 31 Οκτώβρη.
  • Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης έως και 12 ώρες με τη λειτουργία και δεύτερης βάρδιας. Ειδικότερα τα γραφεία Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου, Κατερίνης και Κοζάνης θα λειτουργούν καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Τα υπόλοιπα θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ το ωράριό τους θα επεκτείνεται μέχρι τις 8 το απόγευμα μία ή δύο μέρες την εβδομάδα, ανάλογα με την κίνηση.
  • Ολα τα Γραφεία Κτηματογράφησης θα λειτουργούν πλέον και το Σάββατο από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 3.30 μ.μ. Η επέκταση του ωραρίου θα ισχύσει σε κάποια γραφεία από την 1/9 και σε άλλα από τις 8/9.
  • Αυξάνεται το προσωπικό των Γραφείων Κτηματογράφησης κατά 50% και θα ανέλθει στους 1.500 υπαλλήλους.

Μέχρι στιγμής από το χαράτσι του τέλους κτηματογράφησης έχουν εισπραχθεί 54 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως ισχυρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα διατεθούν όλα για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Ανυπεράσπιστη η δημόσια περιουσία

Δεν παρέλειψε ακόμα να σημειώσει πως «σε ό,τι αφορά τα δάση και τους αιγιαλούς δίνει τη δυνατότητα ο νόμος να μην υποβάλουν τώρα τα δικαιώματά τους οι Δασικές Υπηρεσίες». Συμπλήρωσε όμως ότι πρέπει να τα υποβάλουν μέσα στους επόμενους μήνες, πριν την ανάρτηση των δικαιωμάτων που θα έχουν δηλωθεί για το Κτηματολόγιο.

Ωστόσο, δεν προβλέπεται από το νόμο ότι αν οι Δασικές Υπηρεσίες δεν έχουν κάνει δηλώσεις, δε θα γίνουν οι αναρτήσεις. Ο υπουργός τόνισε ότι οι δασικές μελέτες για τις περιοχές που κτηματογραφούνται έχουν δημοπρατηθεί, «παρέλειψε» όμως να πει ότι δημοπρατήθηκαν μόλις λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή στα τέλη του Ιούλη! «Μέχρι να ανατεθούν οι μελέτες στους αναδόχους και μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνταξη των δασικών χαρτών μπορεί να έχουν περάσει και 2 ή 3 χρόνια», επισημαίνει στον «Ρ» ο δασολόγος Βασίλης Πετρέλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ