Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2»
Στην τελική ευθεία ο αντιδραστικός σχεδιασμός

Αύριο η ΚΕΔΚΕ παρουσιάζει μελέτη σχετικά με τη μείωση των δήμων σε όλη τη χώρα, απόφαση που εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου

Το σχέδιο για την κατάργηση της σημερινής δομής των Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας και την αντικατάστασή τους από πολύ μεγαλύτερες σε έκταση και συνεπώς δραστικά μικρότερες σε αριθμό διοικητικές μονάδες μπαίνει στην τελική ευθεία. Η θέληση των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων για μια διοικητική μεταρρύθμιση που θα είναι αρωγός στην απόδοση των κεφαλαίων τους, πολύ σύντομα θα γίνει πράξη.

Η συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ αποκτά σάρκα και οστά. Αύριο στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, ο πρόεδρός της Ν. Κακλαμάνης θα παρουσιάσει τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που συντάχθηκε για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ. Αν εφαρμοστεί η μελέτη του ΙΤΑ, οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός των δήμων και των κοινοτήτων) θα είναι το πολύ 380 με 390 από 914 Δήμους και 120 κοινότητες που είναι σήμερα.

Τι επιδιώκουν

Οι λιγότεροι δήμοι, νομαρχίες και περιφέρειες, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, εξυπηρετούν απόλυτα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ολοι μιλούν για λιγότερο κράτος και «αποκέντρωση». Μια «αποκέντρωση» που στην ουσία είναι συγκέντρωση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Δηλαδή:

  • Θα υπάρχει μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση και ευκολότερη πρόσβαση σε τομείς οικονομίας.
  • Θα σημειωθούν αλλαγές παραγωγικών δραστηριοτήτων (π.χ. για τη μείωση της αγροτικής οικονομίας).
  • Λόγω της πληθυσμιακής συγκέντρωσης θα μεγαλώσει το αντικείμενο των μεγάλων δημόσιων έργων και θα αναλαμβάνουν την κατασκευή τους μόνο οι κολοσσοί του κλάδου.

Ηδη, οι δήμοι και οι νομαρχίες υλοποιούν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και της προώθησης επιχειρηματικών συμφερόντων (υλοποίηση προγραμμάτων Υγείας - Πρόνοιας σε συνεργασία με χορηγούς, Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στον τομέα της ακτοπλοΐας, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, περιβάλλον κ.ά.) γεγονός που έχει διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα.

Για να περάσουν όλες οι υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει το κράτος στην Αυτοδιοίκηση (Παιδεία, Υγεία, Μεταφορές, Πολιτισμός κ.ά.). Ηδη, υπάρχουν δομές και προγράμματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ηδη, σε επίπεδο οικονομίας, η κυβέρνηση έχει προωθήσει ορισμένες αλλαγές που σχετίζονται με τη διοικητική δομή της χώρας. Συγκεκριμένα:

  • Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο με το οποίο περιγράφονται οι γενικές κατευθύνσεις και στρατηγικές που αφορούν τομείς όπως Μεταφορές, Τουρισμός, Ενέργεια, Πολεοδόμηση, Διοικητική Δομή, Αγροτικός Τομέας, Βιομηχανία.
  • το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 έχει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές όπως να γίνει η Ευρώπη και οι περιφέρειές της οι πιο ελκυστικοί τόποι για τους επενδυτές.
  • Οι νέες διαδικασίες αξιολόγησης και υλοποίησης του ΕΣΠΑ (Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) που επιχειρούν τη βελτίωση της διαχειριστικής ικανότητας του κράτους. Εστιάζουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της διασποράς πόρων σε μικρά έργα και υποδομές μικρής κλίμακας. Στοχεύουν στη συγκέντρωση πόρων σε μεγάλα έργα και υποδομές. Επιχειρούν τη μείωση του αριθμού των τελικών δικαιούχων διαχείρισης της χρηματοδότησης σε κάθε περιφέρεια, νομό και κυρίως μικρότερων δήμων με ελλιπή τεχνική επάρκεια.

Ολα τα παραπάνω καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Η ανάπτυξη προς όφελος του λαού δεν είναι θέμα διοικητικής δομής, αλλά διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης. Τις λαϊκές ανάγκες, μόνο ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα στους τομείς κοινωνικού περιεχομένου - Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια - μπορεί να τις καλύπτει πλήρως. Ο σχεδιασμός μιας ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, με κοινωνικά τα βασικά μέσα παραγωγής, και σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές προς όφελος των εργαζομένων, μπορεί να οδηγεί στη λαϊκή ευημερία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψήφισμα καταδίκης της αντιδραστικής διοικητικής μεταρρύθμισης (2010-05-05 00:00:00.0)
Διοικητική μεταρρύθμιση - «Καποδίστριας 2» (2008-08-31 00:00:00.0)
Επιταχύνει τις διαδικασίες για τον αντιλαϊκό «Καποδίστρια 2» (2008-05-09 00:00:00.0)
Συμφωνία για την αντιλαϊκή διοικητική μεταρρύθμιση (2007-11-15 00:00:00.0)
Προχωρά με γοργούς ρυθμούς (2007-07-20 00:00:00.0)
Ζητά αρμοδιότητες και φόρους! (2006-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ