Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα σφαγή αμάχων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στα χέρια των αφγανικών αρχών πέρασε πλέον η ασφάλεια της πρωτεύουσας Καμπούλ, τη στιγμή μάλιστα που οι Ταλιμπάν θεωρείται ότι βρίσκονται προ των πυλών.

Πρόκειται για «συμβολική ενέργεια», εκτιμά το βρετανικό BBC, που θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις καθώς τα ξένα στρατεύματα περιπολούν στην πόλη, ενώ η ISAF προσπαθεί υποβαθμίσει το γεγονός, καθώς θεωρεί ότι οι εξτρεμιστές μαχητές θα προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη διαδικασία.

Εντούτοις, η ενέργεια αυτή αποκτά ειδική σημασία καθώς η οργή έχει ξεχειλίσει στο Αφγανιστάν εξαιτίας της συνεχιζόμενης σφαγής αμάχων από μέλη της ΝΑΤΟικής δύναμης. Χτες ακόμη τρεις Αφγανοί σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε περιστατικό που σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου της αφγανικής αστυνομίας και Γερμανών στρατιωτών της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) νοτιοανατολικά της πόλης Κουντούζ στο Βόρειο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, που πρόσθεσε ότι ήδη διεξάγονται έρευνες.

Η νέα σφαγή αμάχων έρχεται μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της σφαγής 90 τουλάχιστον αμάχων στην επαρχία Χεράτ στις 22 Αυγούστου. Πάντως, το Πεντάγωνο, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», δίνοντας στη δημοσιότητα το πόρισμα της δικής του έρευνας, επιμένει στον αρχικό απολογισμό ότι πρόκειται για «νόμιμη επιχείρηση όπου σκοτώθηκαν 25 Ταλιμπάν και 5 άμαχοι». Επιμένει το Πεντάγωνο, παρά το γεγονός ότι έχει διαψευστεί από τον ΟΗΕ, την έρευνα της αφγανικής κυβέρνησης και άλλων οργανώσεων αρωγής. Από την άλλη πλευρά, νέες δηλώσεις τριών Αφγανών αξιωματούχων δίνουν στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία και διαψεύδοντας το Πεντάγωνο: «Εισβολή στο χωριό Αζιζαμπάντ κατά τη διάρκεια τελετής επιμνημόσυνης δέησης για ένα ηγέτη της φυλής τους»... «οι Αμερικανοί είχαν παραπληροφορηθεί ότι επρόκειτο για συνάντηση των Ταλιμπάν». Εκδοχή που συνάδει με ρεπορτάζ του «Fox News», που μεταδόθηκε αμέσως μετά την «επιτυχημένη επιχείρηση», βασιζόμενο στις δηλώσεις ταγματάρχη, που τόνισε ότι η επίγεια επιχείρηση είχε την κάλυψη ελικοπτέρων «Απάτσι», βομβαρδιστικά «AC-130» και μη επανδρωμένα «Predator».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ